open-navfaktor-logo
search
Silicijska dolina
Izgradnja obećanog IT parka Šip u početnoj fazi i nakon tri godine
Izgradnju Poslovne zone Šip i IT parka 2019. godine najavili su premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, tadašnji ministar privrede Haris Bašić te tadašnji direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić kao projekat koji će postati sarajevska Silicijska dolina. Međutim, realnost je da se i nakon tri godine realizacija projekta nalazi na samom početku.
07.09.2022. u 19:43
get url
text

Projekat realizacije inovacijsko-tehnološkog parka u okviru poslovne zone Šip je projekat od interesa za Kanton Sarajevo, te Općinu Centar i Općinu Vogošća u čijem prostornom obuhvatu je planirana njegova izgradnja. Preduvjet za realizaciju planiranih sadržaja je opremanje lokaliteta saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom.

- Nosilac aktivnosti na realizaciji projekta infrastrukturnog uređenja je Zavod za izgradnju KS, koji na osnovu zaključenog sporazuma sa Općinom Centar ima obavezu da: izvrši pripremanje građevinskog zemljišta; izvrši pripremu projektne i druge tehničke dokumentacije za građenje; provede postupak Javne nabavke kod odabira izvođača radova; obavlja poslove nadzora i dr. – kazali su iz Služba za prostorno uređenje i investicije Općine Centar.

VEZANI TEKST - Tehnološki park na Šipu najavljen 2019. daleko od realizacije, nadležni bez komentara

Međutim, danas 2022. godine Zavod za izgradnju KS, kao nosilac aktivnosti, još je u fazi realizacije prve obavezu iz sporazuma.

- U skladu sa Zaključkom Vlade Kantona Sarajevo, Odlukom Općinskog vijeća Općine Centar Sarajevo o povjeravanju uređenja gradskog građevinskog zemljišta Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, "Službene novine KS" br. 51/18 i Sporazumom zaključenim između Općine Centar i Zavoda za izgradnju KS, od 2019. godine ovaj Zavod implementira aktivnosti na uređenju gradskog građevinskog zemljišta u sklopu regulacionog plana "Poslovna zona Šip-IT park" -  kazala je Dejana Maroš iz Zavoda za izgradnju KS.

Na temelju Zaključka Vlade KS (sa sjednice održane 23.5.2019. godine) kao i Odluke Općinskog vijeća Centar Sarajevo o povjeravanju uređenja gradskog građevinskog zemljišta u obuhvatu Poslovna zona Šip od 29.11.2018. godine, Zavodu za izgradnju KS je povjerena izgradnja prve dionice saobraćajnice za pristup inovacijsko-tehnološkom parku na Šipu sa kompletnom infrastrukturom.

- U skladu s tim, Zavod je zadužen za stvaranje preduvjeta za investiranje kroz realizaciju prve faze projekta - osiguranje kompletne komunalne infrastrukture sa izgradnjom saobraćajnice, na dijelu buduće poslovne zone, u dužini od cca 400 m. Zatvaranje finansijske konstrukcije omogućit će početak izvođenja radova na prvoj fazi projekta. U ovom trenutku se vrše aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa kao preduvjet za realizaciju druge faze projekta (dodatnih cca 450 m sa otvorenim parking prostorom) – rekala je Maroš.

Iz Općine Centar ističu da bi realizacija druge faze mogla biti prolongirana zbog otkupa zemljišta u postupku eksproprijacije, najvećim dijelom na općini Vogošća, koji zahtijeva izdvajanje velike količine novca.

Do sada, na temelju zaključenog sporazuma, Općina Centar je prebacila Zavodu za izgradnju KS 1.003.194,50 KM, dok je KS putem Ministarstva privrede osigurao 1.000.000 KM za sufinansiranje projekta infrastrukturnog uređenja u ovoj poslovnoj zoni.

Na upit Zavodu, kada je planiran završetak radova koji je u njihovoj nadležnosti te kada možemo očekivati završetak cjelokupnog investicijsko-tehnološkog parka na Šipu, odgovorili su:

- Nažalost, više informacija o samom investicijsko-tehnološkom parku Vam ne možemo dati jer ovaj Zavod nije zadužen za implementaciju tog projekta - kazala je Maroš.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.