open-navfaktor-logo
search
Gaziantep
Izložba Arhiva Federacije BiH "Srebrenički inferno" u Turskoj
Na izabranih 15 panoa Arhiva FBiH zabilježena je tragedija bošnjačkog naroda prije 24 godine
11.07.2019. u 18:31
get url
text

Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine, u saradnji s Udruženjem arhivskih i administrativnih radnika Federacije BiH, priredio je danas u dvomilionskom turskom gradu Gaziantepu veliku međunarodnu izložbu „Srebrenički inferno“, povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

Na izabranih 15 panoa Arhiva FBiH zabilježena je tragedija bošnjačkog naroda prije 24 godine, a te scene izazvale su lavinu emocija kao da se dešavaju sada, saopćeno je iz tog arhiva. 

Direktor Arhiva Adamira Jerkovića je kazao da će „Arhiv Federacije BiH nastaviti i u budućnosti da predstavlja golgotu bošnjačkog naroda širom svijeta, jer se motivi zločinaca mogu obuzdavati i stalnim medijskim kampanjama. Ovo je bio zločin neviđenih razmjera a u njegovu provedbu su bili uključeni i strani elementi, posebno iz Srbije.“

O zločinu su na izložbi govorili guverner provincije Davut Gul i načenica Općine Fatma Šahin.

Delegaciju Arhiva FBiH danas je primio guverner provincije Gaziantep Davut Gul, a sutra će to učiniti i načelnik općine Gaziantep Fatma Şahin.

Postavku „Srebrenički inferno“ vidjela je do danas  publika u više od 50 gradova širom svijeta na četiri kontinenta, a u Turskoj je dosad Arhiv FBiH priredio izložbu u svim većim gradovima, počev od Istanbula do Ankare.

U večernjim satima Adamir Jerković, nekadašnji savjetnik predsjednika R BiH Alije Izetbegovića, govorio je na konferenciji „Ponovno upoznavanje Alije Izetbegovića“. 

- Mi u Bosni i Hercegovini smo ponovno izloženi napadima istih neprijatelja, koji sada drugim metodama pokušavaju uraditi ono što u im prošlosti nije polazilo za rukom. Nakon gubitka Kosova narasli su imperijalni apetiti Beograda prema Bosni i Hercegovini. Oni sada žele da namire izgubljene teritorije preko priključenja dijela BiH koju su u ratu etnički očistili i sada u miru pokušavaju završiti taj genocidni projekat - rekao je Jerković, objavila je Fena. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.