Izložba je dio Manifestacije "Opsada Sarajeva 1992 - 2022, Dani sjećanja", povodom obilježavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva i godišnjice pobjede nad fašizmom.

U okviru izložbe bit će postavljena i serija od 24 fotografije u boji pod nazivom "Postojanje - Kameni portreti, 2021". Serija fotografija nastala je u saradnji fotografa Damira Šagolja i likovne umjetnice Šejle Kamerić. Fotografije su snimljene na Starom jevrejskom groblju u Sarajevu i prikazuju ostatke uništenih portreta pronađenih na nadgrobnim spomenicima.

"Tragovi humanizma" je putovanje koje slijedi duh Sarajeva, određenu ideju o dostojanstvu i hrabrosti, čak i o herojstvu, ili kako kažu u Sarajevu, ideju o "komšiluku".

Premijerno je predstavljena prošle godine u francuskom gradu Bayeux, a predstavlja putovanje kroz historiju Jevreja Sarajeva i njihovih komšija, ovo je putovanje koje prati trag jedne posebne ideje o suživotu, dostojanstvu i hrabrosti, ili kako to kažu u Sarajevu, posebne ideje "komšiluka".

Izložba prati historiju grada Sarajeva, počev od dolaska Jevreja iz Al-Andalusa do Sarajevskog Purima, od spašavanja dragocjene knjige Hagade do pomoći koju su Jevreji dobili od muslimana i kršćana tokom Holokausta, kao i pomoći koju su Jevreji pružili drugima dok su bili pod opsadom za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Kako je iz BKC-a najavljeno, izložba će biti otvorena do 29. aprila ove godine.