Penzioneri

Izmjene Zakona o PIO: Ko može dobiti posmrtnine i koji iznos?

Objavljeno: 09.12.2018. u 20:26 Autor: E. Duvnjak - Šalaka

Kako sada stvari stoje, pravo na posmrtnine imaju porodice umrlih penzionera na teritoriji Federacije i Brčko Distrikta. To je nepošteno prema onima koji žive u RS-u, a penzioneri su Zavoda PIO FBiH, govori Fadil Kunto

FOTO: ILUSTRACIJA

Savez udruženja penzionera FBiH je Zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH i Vladi FBiH već uputio zahtjev za izmjene novog Zakona o PIO u segmentu posmrtnina. To nam je potvrdio Fadil Kunto, predsjednik Skupštine Saveza. Objašnjava kako je degradirajuće da penzioneri koji primaju penzije putem Federalnog zavoda PIO, a žive u RS, nisu obuhvaćeni posmrtninama.

U Federaciji posmrtnine 401 KM, a u RS-u 500 KM 

- Kako sada stvari stoje, pravo na posmrtnine imaju porodice umrlih penzionera na teritoriji Federacije i Brčko distrikta. To je nepošteno prema našim penzionerima koji žive u RS-u, a penzioneri su Zavoda PIO FBiH. Zbog toga smo zahtjev za izmjenu Zakon o PIO-u već uputili prema Vladi FBiH i Zavodu PIO, ali vjerovatno ćemo morati sačekati da se konstituiše vlast. Posmrtnine su uvedene u novi zakon i isplata je već počela - govori nam Kunto.

Objašnjava da je visina posmrtnine 401 KM, koliko iznosi prosječna penzija u FBiH.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske nam kaže kako isplata posmrtnina za penzionere u ovom dijelu Bosne i Hercegovine odavno postoji.

- To isplaćuje Fond PIO RS-a i iznosi 500 KM. I da bi porodica umrlog penzionera dobila ta sredstva, treba na uvid donijeti samo izvod iz matične knjige umrlih. Pored tog novca, kada penzioneri za života izdvajaju novac za članarinu udruženja, nakon njihove smrti, porodice će od udruženja dobiti također jednu vrstu posmrtnine - rekao nam je Rakulj.

Obimna papirologija za dobijanje posmrtnine 

Kunto kaže kako će i oni u Federaciji tražiti pojednostavljenje papirologije za dobijanje posmrtnina, a gdje sada pored zahtjeva za posmrtninu treba priložiti originalne dokumente ili ovjerene kopije. To su izvod iz matične knjige umrlih, izvod iz matične knjige vjenčanih kada zahtjev podnosi supružnik, i to ako na izvodu iz matične knjige umrlih nije upisana činjenica o sklopljenom braku umrlog, dokaz o srodstvu s umrlim korisnikom penzije, kada zahtjev ne podnosi supružnik, nego drugi član uže porodice umrlog korisnika penzije. Potrebno je uvjerenje o mjestu prebivališta umrlog izdano od CIPS-a ili MUP-a, te računi o troškovima ukopa izdani od pravnog subjekta registriranog za pogrebne i srodne djelatnosti, kao i penzijski ček umrlog.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije