open-navfaktor-logo
search
Ministar pojasnio
Izmjene Zakona o visokom obrazovanju TK: Privatni univerziteti bez akreditacije gubit će dozvolu za rad
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) usvojila je prijedlog izmjena kantonalnog Zakona o visokom obrazovanju, a najviše izmjena odnosi se na funkcioniranje privatnih univerziteta.
15.09.2021. u 20:04
get url
text

- Ovim izmjenama i dopunama je predviđeno da visokoškolska ustanova sa sjedištem izvan TK može organizirati studij na području ovog kantona uz prethodnu saglasnost Skupštine Kantona, koja utvrđuje da li postoji društvena opravdanost za organizaciju takvog studija. Pod društvenom opravdanošću podrazumijeva se nepostojanje sličnog studijskog programa na nekoj od visokoškolskih ustanova ili postojanje potrebe za određenim kadrovima na tržištu rada na području Kantona - kaže ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković.

Izmjene zakona, između ostalog, definiraju rokove kada je u pitanju podnošenje zahtjeva za akreditaciju novoosnovane visokoškolske ustanove koja ima licencu, odnosno dozvolu za rad.

- Minimalan rok u kojem je licencirana visokoškolska ustanova ovlaštena i dužna podnijeti zahtjev za akreditaciju je tri, a maksimalan pet godina po dobijanju licence. Također, propisuje se da se visokoškolskoj ustanovi koja nije dobila institucionalnu akreditaciju oduzima dozvola za rad, odnosno licenca, uz naglasak da je ta ustanova upisanim studentima obavezna omogućiti završetak studija na drugoj visokoškolskoj ustanovi i na odgovarajućem studijskom programu - pojašnjava Baraković.

I dodaje da se na ovaj način pruža sigurnost studentima koji su svoj studij započeli na visokoškolskoj ustanovi koja nije dobila institucionalnu akreditaciju.

- Također, izmjenama i dopunama Zakona se stvara i pravni osnov za uspostavljanje Kantonalnog savjeta za visoko obrazovanje, čiji je zadatak razvoj i unapređenje visokog obrazovanja na području Kantona. Ono što je također novina je da se regulišu mnogobrojni problemi studentske populacije, pa tako studenti koji studij nisu okončali do kraja akademske 2019/2020. godine imaju mogućnost to učiniti do 2024/2025. godine - kaže ministar.

Savjet za visoko obrazovanje imenuje Vlada TK, a čine ga predstavnik Ministarstva i pet predstavnika akreditovanih visokoškolskih ustanova sa sjedištem u Kantonu, od čega minimalno tri predstavnika javne visokoškolske ustanove, te jedan predstavnik privrede.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.