open-navfaktor-logo
search
Doživljaj za nepce
Iznenadite ukućane punjenim patlidžanima
Patlidžani punjeni mljevenim mesom s dodatkom raznih aromatičnih začina će zasigurno osvježiti vašu kuhinju, a možda i iznenaditi vaše ukućane  
12.10.2018. u 12:26
get url
text
Punjnei patlidžani

Iskoristite sezonu i isprobajte mesnate patlidžane koji vas mame s polica u radnjama.

Potrebno:

Dva velika ili četiri manja patlidžana, sok od polovine limuna, četiri kašičice maslinovog ulja, 400 g mljevenog mesa,  dvije glavice luka, tri čehna bijelog luka,  kašičica začina, biber, so, peršun, dva žumanca, 100 g sira (edamer).

Priprema:

Patlidžane operite, prepržite po dužini napola, izdubite sredinu, posolite i ostavite da odstoje. Zatim ih osušite papirnatim ubrusom, pospite ih limunovim sokom da ne potamne pa ih stavite na ugrijano ulje i pržite desetak minuta. Izvadite ih i stavite u vatrostalnu posudu.

Na istom ulju ispržite sitno sjeckani luk, mljeveno meso, bijeli luk, a zatim dodajte sitno izrezanu sredinu patlidžana, začin, biber, so i zalijte vodom.

Dinstajte dok meso ne omekša. Na kraju umiješajte peršun i dva žumanca.  Tim nadjevom napunite patlidžane, pospite ribanim sirom i pecite dvadesetak minuta na 200 stepeni.

 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.