open-navfaktor-logo
search
Modne ludosti
Iznošene patike od 880 maraka
Patike koje su izazvale lavinu kometara na društvenim mrežama dizajnirala je kuća Golden Goose
23.09.2018. u 08:46
get url
text

Jedan par dizajnerskih patika izazvao je pravu buru na društvenim mrežama. Naime, patike brenda Golden Goose, koje se prodaju za oko 530 dolara, odnosno 880 KM, dizajnirane su tako da izgledaju kao da su već iznošene i kao da je preko njih zalijepljena ljepljiva traka kako bi se prekrila neka, doduše nepostojeća, poderotina, prenosi Jutarnji.hr.

Sporne tenisice od brušene kože dio su njihove nove kolekcije za jesen/zimu 2018. i predstavljene su u januaru.

Brojni komentatori na društvenim mrežama prozvali su modnu kuću radi, kako kažu, "glorificiranja siromaštva" jer po visokoj cijeni prodaju cipele koje izgledaju kao da su iznošene.

- Postoje ljudi koji nose plastične vrećice na nogama jer si ne mogu priuštiti cipele, a ove grozne tenisice se prodaju za 500 dolara - glasi jedna objava na Twitteru, podijeljena više od 47.000 puta.

Ovo nije prvi put da Golden Goose prodaje cipele zalijepljene ljepljivom trakom. Sličan dizajn imale su i njihove cipele iz 2016. Te je cipele škotski komičar Brian Limond nazvao "aproprijacijom siromaštva".

Drugi su cipele usporedili sa satiričnom modnom kampanjom "Derelicte" iz filma Zoolander iz 2001. s Benom Stillerom. Ta, filmska modna kampanja, inspirirana je stvarnom kolekcijom Johna Galiana iz 2000. godine inspiriranom "modom" pariških beskućnika.

Oni koje brane Golden Goose pitaju se zašto je modna kuća tek sada na udaru s obzirom na to da su sličan dizajn predstavili i ranije. Također kažu da iznošene cipele ne nose samo siromašni već je to trend i među bogatim ljudima pa se tako u iznošenim tenisicama često može vidjeti i neke poznate osobe poput Gigi Hadidi i Paris Jackson.

Sama firma Golden Goose nije se oglasila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.