open-navfaktor-logo
search
Bonske ovlasti
Iznuđena manipulantskim ponašanjem HDZ-a: Džaferović i Komšić pozdravili odluku Schmidta, Dodik negoduje
Odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christana Schmidta je iznuđena manipulantskim ponašanjem HDZ-a i ministra finansija Vjekoslava Bevande, istakao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon što je visoki predstavnik nametnuo danas odluku o finansiranju Općih izbora zakazanih za 2. oktobar.
07.06.2022. u 16:20
get url
text

- HDZ je proteklih godinu-dvije najavljivao da će pokušati blokirati izbore, što je očigledno i radio proteklih sedmica. Manipulantski je pokušavao prikriti svoje namjere, kroz ove epizode sa posebnom odlukom i budžetom. Ministar finansija je jučer predložio odluku za koju se vrlo brzo ispostavilo da je neprovodiva i da je predložena samo kao nova prepreka izborima.

Pozdravljam odluku visokog predstavnika, koja je bila nužna, jer bi, u protivnom, HDZ osporio osnovno demokratsko pravo građana i jer bi neodržavanje izbora odvelo BiH još veću krizu, a to nema niko pravo da radi. Odluku će biti potrebno analizirati, ali je izuzetno značajno što se njome rješava finansiranje u budućnost i sprečava ponavljanje ovakvih situacija.

Upravo je to uloga visokog predstavnika da do kraja provođenja svog mandata dovrši sistem, učini ga funkcionalnim i ukloni ovakve mogućnosti beskrajnih blokada i manipulacija, kroz zloupotrebe veta, kvoruma i drugih procedura specifičnih za dejtonski sistem. Sve dok postoje takve rupe u sistemu, OHR ima svoju ulogu u BiH i zaslužuje punu podršku, a osporavanje njegove uloge je licemjerno i neodgovorno - naglasio je Džaferović.

Odluku Schmidta pozdravio je i Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

- Ova odluka u konačnici predstavlja pobjedu bosanskog političkog faktora odnosno zdravih političkih opcija koje su sa međunarodnim partnerima igrale konstruktivnu ulogu u tokom duge političke borbe za održavanje izbora koje je HDZ nastojao blokirati. Važno je što se nije pristalo na političke ucjene gdje se blokadom izbornog procesa nastojalo izdejstvovati antievropsko rješenje na štetu građana Bosne i Hercegovine. 

Održavanje oktobarskih izbora prilika je da državni politički faktor demokratskim i legalnim putem nadjača politike ucjena i blokada, kako u budućnosti ne bi imali slične probleme - istakao je Komšić.

S druge strane, Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, negoduje zbog Schmidtove odluke o finasniranju izbora.

- Međunarodni predstavnici pokušavaju da se nametnu kao odlučujući faktor u BiH - kazao je Dodik za RTRS.

Ponovo je ustvrdio da Schmidt "nema formalno imenovanje, nema bonska ovlaštenja" i da ne može intervenisati u BiH.

- U situaciji kada je Vijeće ministara BiH riješilo značajan dio tog problema, očigledno je da je njihova namjera da se oni nametnu kao faktor odlučivanja u BiH i da time pogaze sve demokratske institucije, a samim tim i BiH - dodao je Dodik.

- BiH ne postoji kao suverena država, ona je propala, a ovo je zakucavanje te propasti od strane tako neodgovornih lica i struktura - rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt posegnuo je za bonskim ovlastima i nametnuo osiguravanje 12,5 miliona KM za finansiranje Općin izbora.

Prethodno je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, sa zakašnjenjem, donijelo odluku kojom se osigurava oko 9,7 miliona KM za izbore, ali je taj iznos bio nedovoljan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.