open-navfaktor-logo
search
Trump objavio
Izrael i Bahrein u potpunosti normaliziraju diplomatske odnose
Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) još jedna zaljevska država, Bahrein, postigla sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom.
11.09.2020. u 20:38
get url
text

Najnoviji sporazum finaliziran je tokom telefonskog poziva izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i kralja Bahreina Hamada bin Isa Al Khalife, navodi se u zajedničkoj američko-bahreinsko-izraelskoj izjavi koju je na Twitteru objavio Donald Trump.

U saopćenju je pozdravljen sporazum kojeg su okarakterisali kao "historijski iskorak", za koji se navodi da će unaprijediti mir u regiji.

- Uspostavljanje direktnog dijaloga i veza između ova dva dinamična društva i napredne ekonomije nastavit će pozitivnu transformaciju na Bliskom istoku i povećati stabilnost, sigurnost i prosperitet u regiji - navedeno je u izjavi. 

Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael su 13. augusta saopćili da su postigli dogovor o normalizaciji bilateralnih odnosa. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump je lično saopćio da su Emirati i Izrael postigli sporazum da u potpunosti normaliziraju bilateralne odnose. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da je to historijski uspjeh.

Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, saglasno je da sporazum o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela predstavlja veliku izdaju.

Ujedinjeni Arapski Emirati su tako postali treća arapska zemlja koja je s Izraelom postigla sporazum o normalizaciji odnosa, a ranije su to učinili Egipat (1979.) i Jordan (1994.).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.