open-navfaktor-logo
search
Sukob eskalira
Izrael nastavio s bombardovanjem Gaze: Poginulo najmanje 35 Palestinaca i pet Izraelaca
Neprijateljstva između Izraela i Hamasa eskalirala su u srijedu, s najmanje 35 ubijenih u Gazi i pet u Izraelu u jeku najintenzivnijih zračnih napada Izraela u posljednjih nekoliko godina.
12.05.2021. u 08:14
get url
text

Izrael je u srijedu ujutro izveo stotine zračnih napada u Gazi, dok su palestinske snage ispalile više raketa na Tel Aviv i Beershebu. Jedna višespratna stambena zgrada u Gazi je srušena, a druga je teško oštećena nakon što su ih opetovano pogodili izraelski zračni napadi.

Izrael je rekao da su njegovi avioni rano u srijedu gađali i ubili nekoliko čelnika Hamasa. Drugi napadi bili su usmjereni na ono za što je izraelska vojska rekla da su mjesta lansiranja raketa, kancelarije Hamasa i domovi čelnika Hamasa, piše Reuters.

Ovo su najteži sukobi između Izraela i Hamasa od rata u Gazi 2014. godine i potaknuli su međunarodnu zabrinutost da bi situacija mogla izmaći kontroli.

UN-ov bliskoistočni mirovni izaslanik Tor Wennesland tvitao je:

- Odmah zaustavite vatru. Eskaliramo prema ratu punih razmjera. Lideri svih strana moraju preuzeti odgovornost za deeskalaciju. Cijena rata u Gazi je poražavajuća i plaćaju je obični ljudi. UN radi sa svim stranama na obnavljanju mira. Zaustavite nasilje sada.

Domovi stanovnika Gaze zatresli su se i nebo se osvijetlilo od izraelskih napada u srijedu. Najmanje 30 eksplozija začulo se u nekoliko minuta neposredno nakon zore u srijedu. Anadolija piše da su bombe bačene na južna, sjeverna i centralna područja Pojasa Gaze. Najteži napad se desio upravo jutros, ali je još prerano za utvrđivanje žrtava.

Broj Palestinaca koji su poginuli u napadima izraelskih snaga povećan je na 35, dok je najmanje 220 povrijeđeno, saopćilo je Ministarstvo zdravstva Palestine. Istrovremeno je u palestinskim raketnim napadima poginulo pet Izraelaca, a 45 je povrijeđeno.

U mješovitom arapsko-jevrejskom gradu Lod, blizu Tel Aviva, dvije osobe su ubijene nakon što je raketa pogodila vozilo u tom području. Lod i druge mješovite gradove zahvatile su demonstracije i neredi zbog nasilja u Gazi i napetosti u Jerusalemu. Hamasovo vojno krilo saopćilo je da je ispalilo 210 raketa prema Beershebi i Tel Avivu kao odgovor na bombardiranje zgrada u Gazi.

Izrael je proglasio vanredno stanje u gradu Lod nakon nereda. Automobili su zapaljeni, a prijavljeno je da je 12 ljudi povrijeđeno u sukobima u tom gradu, dok je gradonačelnik Loda situaciju usporedio sa građanskim ratom, prenio je BBC.

Tenzije su narasle u naselju Sheikh Jarrah u Istočnom Al-Qudsu (Istočnom Jerusalemu) još prošle sedmice, nakon što je izraelski sud naložio deložaciju palestinskih porodica. Palestinci koji protestuju u znak solidarnosti sa stanovnicima Sheikh Jarraha na meti su izraelskih snaga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.