Petak, 02.12.2022.

Izrael počeo radove na izgradnji parka na muslimanskom groblju u Al-Qudsu

Izraelske vlasti započele su radove na pretvaranju u park jednog dijela mezarja Yusufiya, odnosno muslimanskog groblja koje se nalazi u okupiranom Istočnom Jerusalemu (Al-Quds).

Radnici građevinske kompanije jutros su u pratnji izraelske policije s radnim mašinama ušli u muslimansko groblje koje se nalazi u podnožju istočnih zidina al-Akse u Starom Gradu.

Radnici su počeli s radom na području gdje su ranije pronađene kosti, za koje je nakon iskopavanja utvrđeno da pripadaju muslimanima. Radnici su u jednom momentu u pratnji policije željeznom ogradom zatvorili dio groblja.

U međuvremenu, policija je udaljila Palestince koji su protestovali protiv radova na groblju. Grupa izraelskih radnika 10. oktobra uništila je muslimanske grobove koji su se nalazili ispod zidina kompleksa al-Akse.

Ahmed ed-Dijani, rukovodilac Komisije za zaštitu muslimanskih groblja pri Upravi islamske fondacije Jerusalema, kazao je da izraelske vlasti u Jerusalemu (Al-Quds) imaju za cilj da izgrade park na tom području.

Naglasio je ipak da je to područje sastavni dio groblja Yusufiye.
 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh