Pet članova porodica palestinskih zatvorenika su uhapšeni tokom velike operacije potrage za šest muškaraca koji su iskopali tunel i pobjegli u ponedjeljak iz zatvora Gilboa.

Trojica braće Mahmouda Abdullaha el-Aride te brat i rođak Yakuba Mahmouda Qaderija privedeni su u gradovima Arraba i Bir al-Basha u okupiranom gradu Jeninu na zapadnoj obali, navodi se u saopćenju Udruženja palestinskih zatvorenika.

U Gazi su u četvrtak održane demonstracije u znak podrške i solidarnosti sa porodicama šest zatvorenika koji su pobjegli iz izraelskog zatvora Gilboa. Na protestima koje je organizovao pokret Islamski džihad, Palestinci su pozvali na prekid izraelskog ugnjetavanja nad porodicama odbjeglih zatvorenika.

Bijeg iz zatvora Gilboa u ponedjeljak šokirao je izraelsko političko rukovodstvo i javnost. Šest palestinskih zatvorenika tajno je iskopalo tunel iz svoje ćelije i uspjelo je pobjeći. Zatvor Gilboa, jedan od zatvora s najvišim stepenom sigurnosti u Izraelu, izgrađen je pod nadzorom irskih stručnjaka, a otvoren je 2004. godine.

Palestinci su bijeg ocijenili kao "veliku pobjedu", dok su izraelske snage pokrenule potragu nakon kritika i komentara o neprihvatljivom sigurnosnom i obavještajnom propustu.