Izraelska desničarka isprovocirala javnost: Koliko god da je platila haljinu, previše je!

Objavljeno: 19.05.17 u 13:22

Ovogodišnji filmski festival u Cannesu dobio je i svoju prvu političku provokaciju - izraelska ministrica kulture, desničarka Miri Regev, pojavila se na crvenom tepihu u bijeloj haljini sa motivima Jerusalema, a na rubovima haljine prikazan je zid koji okružuje grad. 

Regev se na crvenom tepihu festivala u Cannesu pojavila u bijeloj haljini na kojoj su prikazane najznačajnije i najpoznatije građevine Jerusalema, među kojima je i džamija Al-Aqsa.

- Ove godine slavimo 50 godina od oslobađanja i ponovnog ujedinjenja Jerusalema. S ponosom slavim ovaj historijski datum uz pomoć umjetnosti i mode, i sretna sam što ovo djelo izraelskog dizajnera Aviada Hermana izaziva toliko emocija i što odaje počast prekrasnom statusu našeg vječne prijestolnice Jerusalema - poručila je ministrica Miri Regev.

Međutim, dok Izrael prisvaja suverenitet nad cijelim gradom, većina međunarodne zajednice i Palestinci smatraju da je istočni dio grada pod izraelskom okupacijom.

Izbor svečane haljine izraelske ministrice kulture izazvao je reakcije brojnih svjetskih medija, kao i korisnika društvenih mreža.

- Miri Regev htjela je pokazati ponos Jerusalemom. Umjesto toga potpalila je bure smijeha – piše na Twitter profilu izraelskog lista Haaretz.

- Haljina Miri Regev je cool i sve to, ali nedostaje jedna sitnica: 370.000 Palestinaca koji žive u "ujedinjenom" Istočnom Jerusalemu, što je 41 posto stanovništva – napisala je Shira Makin, korisnica Twittera.

- Koliko god da je Miri Regev platila ovu haljinu, platila je previše – konstatovao je jedan novinar.