Neuspješan pokušaj

Izraelska svemirska letjelica srušila se na površinu Mjeseca

Objavljeno: 12.04.2019. u 14:55

Bespilotna letjelica povremeno je imala problema s kvarom motora i komunikacijama tokom 20-ak minuta slijetanja

FOTO: TWITTER

Izraelska svemirska letjelica Baresheet srušila se na površinu Mjeseca u četvrtak nakon niza tehničkih kvarova tijekom slijetanja, čime je okončan historijski izraelski pokušaj kontroliranog slijetanja na površinu Mjeseca.

Bespilotna letjelica povremeno je imala problema s kvarom motora i komunikacijama tokom 20-ak minuta slijetanja, kazao je tim potpore.

Beresheet, čije ime u prijevodu s hebrejskog označava biblijsku frazu "u početku" putovao je kroz svemir sedam sedmica u više orbita oko Zemlje, a prošle je sedmice ušao u gravitaciju Mjeseca.

Posljednjim manevrom u srijedu svemirska letjelica je ušla u usku eliptičnu orbitu oko Mjeseca, koja je udaljena između 15 i 17 kilometara od površine Mjeseca. Nakon toga je uslijedio razočaravajući kraj, prenosi Hina.

Zasad su samo tri zemlje uspjele izvesti "meko" slijetanje na površinu Mjeseca. To su Sjedinjene Države, Sovjetski Savez i Kina.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije