open-navfaktor-logo
search
Tortura
Izraelska vojska srušila kuću palestinske porodice kod Ramallaha
Palestinska omladina negodovala je zbog rušenja, a izraelske snage su okupljene rastjerivale upotrebom suzavca i plastične municije
24.10.2019. u 09:24
get url
text

Izraelske snage sigurnosti srušile su kuću jedne palestinske porodice u izbjegličkom kompleksu Al-Amari na okupiranoj Zapadnoj obali. Izraelska vojska buldožerima je rano jutros ušla u kamp i srušila trospratnu kuću u izgradnji koja je bila u vlasništvu Palestinca Lutfiye Abu Hamida. Palestinska omladina negodovala je zbog rušenja, a izraelske snage su okupljene rastjerivale upotrebom suzavca i plastične municije.

Izraelske snage tvrde da je jedan član porodice Abu Hamid odgovoran za smrt jednog izraelskog vojnika zbog čega je kuća te porodice srušena i sredinom decembra prošle godine. Palestinska porodica je na istom mjestu podigla novi objekat, a i on je jutros srušen. Palestinske vlasti obećale su da će porodici Abu Hamid pomoći u izgradnji i treće kuće na istim temeljima.

Izraelskim snagama u rušilačkom činu nije predstavljala problem ni činjenica što se objekat nalazi u “A“ zoni Zapadne obale u kojoj palestinske institucije imaju i administrativnu i sigurnosnu kontrolu. Palestinske i izraelske delegacije su još 1995. godine potpisale takozvani “Drugi sporazum iz Osla“ prema kojem je okupirana Zapadna obala podijeljena u tri zone.

Zona “A“ prostire se na 18 posto teritorije Zapadna obale i administrativnu i sigurnosnu vlast imaju Palestinci. Zona “B“ čini 21 posto Zapadne obale i u njoj Palestinci imaju administrativnu upravu, a sigurnost je u ingerenciji Izraela. Treća i najveća zona “C“ pokriva 61 posto Zapadne obale i u potpunosti je pod kontrolom Izraela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.