open-navfaktor-logo
search
Upozorenje
Izraelski list: Bijeli genocid se već dogodio u Srebrenici u pokušaju stvaranja "Velike Srbije"
Ista radikalna desnica koja je optuživala muslimane da su izdajnici, postala je, tvrdi autor, stvarna peta kolona koja aktivno u korist Rusije te na taj način pokreće najveću prijetnju Zapadu i liberalnoj demokratiji, koja je, dodaje, veća od bilo kojeg džihadističkog terorizma
01.07.2019. u 00:21
get url
text

Izraelski list Haaretz objavio je tekst naslovljen "Bijeli genocid o kojem desničari ne žele govoriti", u kojem se autor osvrće na genocid počinjen u Srebrenici.

U uvodu teksta se pojašnjava postojanje teorije među bijelim desničarima, prema kojoj naseljavanje imigranata za cilj ima eliminaciju bijelog stanovništva, što nazivaju "bijelim genocidom". Ta teorija, ističe se u tekstu, rezultira antisemitizmom, islamofobijom i nasiljem, što potvrđuje i teroristički napad na Novom Zelandu u kojem je ubijena 51 osoba te napad dvojice američkih desničara na sinagoge u Pittsburghu i Powayju, motivirane teorijom "velike zamjene".

Autor teksta tezu o genocidu na bijelcima ne smatra u potpunosti netačnom.

- Za vrijeme mog života dogodio se bijeli genocid. Samo se ne radi o onom koji je za desničare prikladan za priznavanje, a naročito za prisjećanje ili komemoraciju. Dana 11. jula, svijet će obilježiti 24. godišnjicu genocida u Srebrenici – podsjeća autor.

Dodaje da su sredinom 90-ih godina desetine hiljada bijelih Evropljana etnički očišćeni, silovani i istrijebljeni u pokušaju stvaranja "Velike Srbije".

- Oni nisu bili mete zbog boje kože već zbog vjerske pripadnosti i porijekla. Bosanski masakri bili su prvi genocid u Evropi nakon Holokausta – dodaje se u tekstu.

Mir je nastupio nakon NATO intervencije, a upravo su NATO trupe, uz obećanje o članstvu uEvropskoj uniji, očuvale krhki mir.

- Zagovornici superiornosti bijele rase ne samo da odbijaju da priznaju genocid u Bosni, oni negiraju da se uopće dogodio, ili, još gore, bodre ga (i podržavaju njegov nastavak). Srpski agresori se predstavljaju kao žrtve, hvale kao hrabri branitelji Evrope od historijskog osmanlijskog napada. Nekako, činjenica da su većina žrtava bili civili, ili da je masovno silovanje postalo oružje rata, postaje sekundarna – navodi se u tekstu.

Autor ističe rast zločina iz mržnje prema pripadnicima manjinskih zajednica, koji su, dodaje, motivirani i nepostojanjem reakcije liberalnih zapadnih institucija. Ista radikalna desnica koja je optuživala muslimane da su izdajnici, postala je, tvrdi autor, stvarna peta kolona koja aktivno u korist Rusije te na taj način pokreće najveću prijetnju Zapadu i liberalnoj demokratiji, koja je, dodaje, veća od bilo kojeg džihadističkog terorizma.

Sadašnji trendovi, upozorava, prijete novim konfliktima na Balkanu, čemu doprinose krize sa kojima se suočava Evropska unija, ali i utjecaj Rusije, što podriva sigurnosni sistem koji je štitio BiH.

- Jedanaesti juli nije samo upozorenje iz historije, već i upozorenje na tamniju budućnost, sve uvjerljiviju - i to ne samo za Evropu. Ne vidjeti ono što se tada dogodilo u Bosni, i ono što je danas u toku, nije samo odvraćanje od mogućnosti genocida u navodno prosvijećenom dobu. To je prihvatanje smrti Zapada, koji je jedno od najvećih političkih dostignuća u ljudskoj historiji – piše autor.

Novo nasilje u BiH, upozorava, značilo bi da je NATO izgubio odvraćajući kapacitet, te da EU više ne posjeduje sposobnost iscjeljivanja podjela koje su opustošile Evropu i koje su nasilno izvezene širom Planete.

- Postoji jednostavniji način da se to kaže. Već se dogodio bijeli genocid i možda će se ponoviti – dodaje.

Snage koje najviše upozoravaju na bijeli genocid, međutim, žele da se ponovi bijeli genocid koji se već dogodio.

- Da bi došli do toga, moraju potkopati liberalni zapadni poredak koji manjine drži mnogo sigurnijim od bilo koje alternative. Samo u odsustvu snažnog Zapada, koji je ukorijenjen u liberalnim vrijednostima, može postojati eliminacijska kampanja protiv onih koji se ne uklapaju u bijeli supremacistički svjetonazor. Ljudi drugih boja. Jevreji. Muslimani. Čak i bijeli. Ako je anti-jevrejska mržnja u Charlottesvilleu bila preteča rasta bijelog nasilja nad manjinama u Americi, Bosna je bila, i jeste, pokazatelj kako se ksenofobični, isključujući hipernacionalizam pretvara u genocid - i oba ovise o slabosti liberalizma i pluralizma. Ako na Zapadu nema budućnosti za muslimane, onda budućnost samog Zapada zaista izgleda mračno – zaključuje autor.

(Originalni, autorski tekst je objavljen na Haaretz.com. Prijevod sa engleskog i priređivanje teksta na bosanskom jeziku - redakcija Faktor.ba)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.