Izraelski ministar transporta Bezalel Smotrich pozvao je vladu svoje zemlje da ukine Palestinsku samoupravu, u reakciji na odluku Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (ICC) da pokrene istranu navodnih izraelskih ratnih zločina. U tvitu na svom nalogu, Smotrich je nazvao ICC "političkom i antisemitskom institucijom".

Smotrichevi komentari uslijedili su nakon istupa glavne tužiteljice ICC-a Fatoue Bensoude, koja je rekla da postoje osnovani razlozi za pokretanje istrage o navodnim ratnim zločinima na okupiranim palestinskim teritorijama na Zapadnoj obali, Istočnom Jerusalemu i Pojasu Gaze.

Ta odluka donesena je nakon što su palestinske vlasti u maju 2018. podnijele formalni zahtjev da se istraže izraelski ratni zločini nad palestinskim narodom, prenosi Al Jazeera Balkans.

Smotrich je od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zatražio da Palestinskoj samoupravi uputi ultimatum, u kojem bi od nje tražio da u roku od 48 sati povuče optužbe, ili da u suprotnom raspusti palestinsku vladu.

- Koristi postojanja Palestinske samouprave nisu vrijedni diplomatske štete koju nam ona nanosi u međunarodnim okvirima. Na Izrael je bolje da radi na njenom uništenju - rekao je Smotrich.