Izrečena i posljednja presuda iz akcije "Tiper": Vladimiru Staniću šest mjeseci zatvora

Objavljeno: 06.12.17 u 15:43 Autor: B. S.

Banjalučanin Vladimir Stanić osuđen je na šest mjeseci zatvora jer je kao član organizovane kriminalne grupe, u predmetu "Tiper", učestvovao u prikrivanju i prepodaji ukradenih cigareta.

Okružni sud u Banjoj Luci, FOTO: ARHIV
Okružni sud u Banjoj Luci, FOTO: ARHIV

- Proglašen je krivim zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa produženim krivičnim djelom prikrivanje, pa ga je sud osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci – saopćeno je iz Okružnog suda Banja Luka.

Presuda je izrečena nakon što je Stanić sa Tužilaštvom RS sklopio sporazum o priznanju krivice.

Osim Stanića u predmetu "Tiper" osuđeni su još i Nemanja Umjenović na pet i po godina zatvora, Jovica Grujić na dvije i po godine, Željko Grubor na dvije godine i tri mjeseca, Đorđe Brnić na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 6.000 KM.

Među optuženima je i Aleksandar Vučić koji je nakon višemjesečnog bjekstva u julu ove godine uhapšen u Srbiji s lažnim hrvatskim papirima. On još uvijek nije izručen BH.

U velikoj policijskoj akciji "Tiper" u novembru prošle godine, rasvijetljena je serija pljački počinjenih uglavnom u Banjoj Luci, a ukupna šteta je procijenjena na oko pola miliona maraka.

Najviše novca, oko 250.000 eura i 16.000 KM, grupa je otela od vlasnika mesne industrije "Dim-dim" Dušana i Steve Travice koje su pretukli i opljačkali u njihovoj kući. Kao direktni izvršioci označeni su Umjenović, Vučić i jedna nepoznata osoba.