open-navfaktor-logo
search
Prezentiran Senatu
Izvještaj američkog generala: Rusija i Kina podstiču podjele na Balkanu, opstrukcionisti traže veću autonomiju RS-a
Srbija je zadržala svoj strateški cilj pridruživanja Evropskoj uniji, tražeći ravnotežu između Istoka i Zapada, dok se Bosna i Hercegovina i dalje suočava sa političkom i etničkom nestabilnošću.
30.03.2022. u 13:47
get url
text

To je, između ostalog, rekao general Tod Wolters, komandant američkih oružanih snaga u Evropi (USEUCOM) i komandant NATO-ovih snaga u Evropi u izvještaju koji je prezentirao Senatu.

U Waltersovom izvještaju se nalazi i procjena situacije na Zapadnom Balkanu.

- Zapadni Balkan ostaje strateški značajna regija kao veza za strateško natjecanje gdje Rusija, a sada i Kina, koriste maligni utjecaj kako bi ojačali postojeće etničke napetosti u nastojanjima da se potakne nestabilnost. Rusija koristi društvene i političke pritiske da spriječi euroatlantsko usklađivanja i integraciju zemalja - naveo je.

- Od ruskog napada na Ukrajinu, balkanske članice NATO-a i partneri udružili su napore za pomoć i podršku. Pojava Kine kao alternativnog pokrovitelja za gospodarsku i obrambenu suradnju, pod sumnjivim uvjetima, dodatno remeti regiju. S naše četiri najnovije NATO saveznice, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom, Hrvatskom i Albanijom, proširili smo bilateralne obrambene odnose u korist europske kolektivne sigurnosti na južnom krilu NATO-a - dodao je.

Wolters je rekao i to da Kosovo i Srbija moraju ostvariti značajniji napredak prema normalizaciji odnosa.

- Podržavamo dijalog između strana uz posredovanje EU-a koji radi na mirnom i trajnom rješenju. NATO-ove snage za Kosovo (KFOR) zadržavaju mali, ali značajan doprinos SAD-a, u jačanju regionalne stabilnosti. KFOR omogućava uvjete potrebne za sigurno okruženje u postizanju političkog rješenja o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Sjedinjene Države nastavljaju važne aktivnosti u desetogodišnjoj tranziciji kosovskih sigurnosnih snaga u ograničene snage teritorijalne odbrane - rekao je.

Govoreći o Srbiji, Wolters je rekao da je ta zemlja zadržala svoj strateški cilj pridruživanja EU, tražeći ravnotežu između Istoka (Rusija i Kine) i Zapada.

- Međutim, Srbija se nedavno pridružila 140 drugih zemalja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u osudi ruske agresije u Ukrajini. Srbija ima dug put do konačnog pristupanja EU, a njezino puno usklađivanje s vanjskom politikom EU-a ostaje važan dio toga. Sjedinjene Američke Države i naši saveznici su posljednjih godina poboljšali bilateralne obrambene veze sa Srbijom, uz povećanje saradnje u vojnim vježbama, obuci i suradnji na međunarodnom očuvanju mira - kazao je.

O Bosni i Hercegovini je rekao da se "i dalje suočava s političkom i etničkom nestabilnošću".

- Potaknuti ruskim utjecajem, opstrukcionisti traže veću autonomiju bosanskohercegovačkog političkog entiteta sa srpskom većinom, Republike Srpske, kako bi oslabili državne vlasti i osujetili daljnje usklađivanje sa zapadnim institucijama. Nacionalistička politika i narativi o etničkim podjelama između Bošnjaka, bosanskohercegovačkih Hrvata i bosanskih Srba osporavaju sposobnost BiH da zacrta put trajne stabilnosti i konačnog članstva u NATO-u. Ipak, SAD održava čvrste veze s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, pomažući njihov napredak u nastojanju da dostignu standarde NATO saveza - kazao je.

- Kina nastoji proširiti utjecaj u ovoj regiji prvenstveno ekonomskim sredstvima. Kineska ulaganja usmjerena su na prometnu, energetsku i informacijsku infrastrukturu velikih razmjera. USEUCOM je zabrinut zbog kineskih motiva jer te inicijative stavljaju države članice EU-a i NATO-a u nezavidan položaj te negativno utječu na sigurnost. Nadalje, Kina nastavlja širiti svoje odbrambene i sigurnosne veze sa Srbijom, posebno putem posjeta na visokom nivou, prodaje oružja i vježbi - dodao je, objavila je AJB. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.