open-navfaktor-logo
search
Nakon revizije
Izvještaj o poslovanju TZKS za vrijeme Nermina Muzura stigao u Tužilaštvo
Aktuelni predsjednik Turističke zajednice KS Midhat Hubijar nedavno kazao da se radi o "masakru institucije koji je svojim odlukama provodio bivši kantonalni premijer Elmedin Konaković"
24.09.2018. u 16:32
get url
text

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo dostavilo je sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu Izvještaj o činjeničnom stanju sa regulatornim i poreznim pregledom u Turističkoj zajednici KS.

Iz ove pravosudne institucije nam je potvrđeno da su Izvještaj zaprimili u petak popodne.

{$galerijaFotografija}

Vlada Kantona Sarajevo na posljednjoj sjednici  je zadužila Budžetski inspektorat Ministarstva finansija Kantona Sarajevo i Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove KS da izvrše kontrolu iz svojih nadležnosti u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, kao i kontrolu namjenskog utroška finansijskih sredstava TZKS.

Istovremeno je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo zaduženo da dostavi Izvještaj o činjeničnom stanju sa regulatornim i poreznim pregledom u TZKS Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo i Tužilaštvu KS na nadležno postupanje.

Aktuelni predsjednik Turističke zajednice KS Midhat Hubijar i ministar privrede KS Muharem Šabić nedavno su javnosti prezentirali izvještaj revizorske kuće Deloitte u kojem su prikazane brojne nepravilnosti u radu bivše uprave ove institucije, na čelu sa Nerminom Muzurom.

Hubijar je tada kazao da se radi o "masakru institucije koji je svojim odlukama provodio bivši kantonalni premijer Elmedin Konaković".

Prikazujući izvještaj revizorske kuće firme Deloitte, Hubijar je istakao da je uprava na čelu sa Nerminom Muzurom od 01.1.2018. godine do 13.6.2018. prikazala prihod od 107.899 KM, dok je kontrolom revizorske kuće utvrđeno da je u ovom periodu ostvaren ukupan prihod od 1.454.811 KM. Kako je tada istaknuto, razlika od prihoda od 1.346.912 KM nije se uopće prikazala, te su neki troškovi dvaput knjiženi.

Bivši premijer KS Elmedin Konaković i bivši predsjednik TZKS Nermin Muzur ovaj izvještaj nazvali su lažnim, te prikazali zapisnik o primopredaji dokumentacije između predsjednika TZ, Povjereništva TK i Ministarstva privrede KS u kojem se navodi da su priloženi izvodi u iznosima od 1.234.800 KM, te 25.718 KM, aludirajući na to da nije tačno da je nestao novac u iznosu od više miliona KM.

- Ja nisam rekao da novca prilikom primopredaje nije bilo, već da iznos od oko 1.340.000 KM nije knjižen, da su se ta sredstva pokušala sakriti. I da vjerovotno nije došlo Povjereništvo i revizorska kuća, u tom momentu bi se našao način kako će se ta sredstva sakriti. Postavlja se pitanje zašto su oni taj novac pokušali sakriti, zašto su ga skinuli sa finansijskog izvještaja koji je bio zaključen sa 31.5. do kad su trebali predati Izvještaj Vladi KS – izjavio je tada Hubijar.

izvjestajTZ.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.