open-navfaktor-logo
search
Festival otvorila Vernesa Berbo
Izvođenjem predstave "Otvoreni za sve" počeo 58. festival MESS
Festival je otvorila glumica Vernesa Berbo, koja je izjavila kako izbjeglice nisu problem već poklon za svaku zemlju i da sa sobom donose nova iskustva, snagu, inspiraciju i borbeni duh
30.09.2018. u 11:17
get url
text
Otvoren 58. festival MESS

Izvođenjem predstave ”Otvoreni za sve” reditejice Constanze Macras zvanično je počeo 58. festival MESS, jedan od najstarijih teatarskih festivala u regionu.

Festival je otvorila glumica Vernesa Berbo, koja je izjavila kako izbjeglice nisu problem već poklon za svaku zemlju i da sa sobom donose nova iskustva, snagu, inspiraciju i borbeni duh.

Njenom obraćanju prethodio je performans Belme Alić, koja je izvela sonatu za violončelo solo, jednog od najpoznatijih kompozitora druge polovice 20. stoljeća Mađara Gyorgyja Sandora Ligetija, koji je i sam kao izbjeglica uspio izbjeći logor i emigrirati u Beč.

Berbo, koja je danas članica teatra "Maxim Gorki", istakla je da ljudi sa područja bivše Jugoslavije koji su prije 20-25 godina izbjegli u Evropu danas rade kao novinari/ke, inžinjeri/ke, pisci/spisateljice, doktori/ice, medicinske sestre/tehničari, glumci/ice i razni drugi radnici/ce.

“Biti izbjeglica nije sudbina niti karakterna osobina. To je samo trenutno stanje i jedini izlaz za sve nas je da sve sile upotrijebimo kako bismo pomogli tim ljudima da se izbave iz stanja u kojem se nalaze“, riječi su Berbo.

Predstava “Otvoreni za sve“ koristi muziku i ples kako bi publiku na taj način poveli kroz živote evropskih Roma današnjice, zauzimajući, igrajući se i prikazujući sa humorom predrasude, klišee, nesporazume, sličnosti, tradicije, diskriminaciju, siromaštvo i nasilje. Ovom predstavom, autorica Constanza Macras se vratila na Festival MESS na kojem je 2009. godine osvojila srca publike.

Festival MESS nastavit će se i danas u Pozorištu mladih u 11 sati predstavom “Čarobna lampa“, koja se igra u okviru programa za djecu, mali MESS. Od 15 sati, publika, gosti i teatarski profesionalci učestovavat će na prvom MESS forumu o temi “Ko kreira naše predrasude u 21. stoljeću?“, a zavjesu na drugi festivalski dan spustit će rumunska predstava “Rambuku“ koja će igrati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica od 20 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.