open-navfaktor-logo
search
Omiljena pića
Izvori kofeina: Je li zdraviji čaj ili kafa?
Sigurno da u svom okruženju imate ljude koji više vole kafu ili čaj, a i sami preferirate prvi ili drugi napitak. Kojem god timu da pripadate, vjerovatno ste se zapitali zbog čega se čaj često smatra boljom opcijom.  
09.11.2020. u 14:36
get url
text

Naime, postoji opće uvjerenje da je zeleni čaj najzdravije piće, ali nivo kofeina u njemu ponekad je veći nego u kafi. Ova supstanca stimulira centralni nervni sistem koji je odgovoran za energiju. Također, ubrzava rad digestivnog trakta i sužava krvne sudove povećanjem pritiska. S druge strane, kofein može dovesti do anksioznosti. Kako naše tijelo reaguje na kofein, također zavisi od metabolizma. Zbog toga se neki brzo naviknu na ovu supstancu, dok drugi ostaju ravnodušni prema njoj.

Odrasla osoba bez hroničnih zdravstvenih stanja može bezbijedno da unese do 400 mg kofeina dnevno, dok je za trudnice preporučena količina duplo manja - 200 mg. Ipak, treba imati na umu da smo svi različiti i količina kofeina koju možemo bez nuspojava unijeti u naš organizam može da varira u zavisnosti od metabolizma i drugih karakteristika tijela. Naravno, kofein će nas snabdjeti energijom, ali ne bi trebalo da bude naš jedini izvor snage.

Stoga, ako ste već popili nekoliko šoljica i dostigli dnevnu vrijednost ove supstance, vrijedi se podsjetiti da hrana, uz čaj i kafu, također može biti odličan izvor energije.

Vjerovatno ste se nekada zapitali i koliko kofeina ima u zelenom čaju, a koliko u kafi. Odgovor je - šolja zelenog čaja sadrži između 20 i 50 mg kofeina, što je relativno malo. No, količina će zavisiti od sorte i načina pripreme, tako da jedna porcija zelenog čaja može da sadrži čak do 84 mg kofeina.

Količina kofeina u kafi također zavisi od mnogo faktora - vrste i sorte, stepena prženja zrna i načina pripreme. Ovo svima omiljeno piće obično sadrži 70 do 140 mg kofeina u šolji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.