Jašarspahić: Zašto se ignorira zahtjev proizvođača policijske i vojne opreme

objavljeno: 19.04.2018. u 16:47

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić uputio je dopis predsjedavajućem Vijeća ministara BiH te ministru sigurnosti BiH u kojem navodi da Privredna komora FBiH, kao institucija koja štiti interese privrednih subjekata, izražava nezadovoljstvo jer po osnovu njihovih upućenih zahtjeva iz prethodnih mjeseci još uvijek nije održan sastanak predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH, Vijeća ministara BiH i bosanskohercegovačkih kompanija koje proizvode policijsku i vojnu opremu.

Jašarspahić u dopisu navodi da Pravilnik o policijskoj uniformi kojeg je usvojilo Vijeće ministara BiH, a čiji je predlagač bilo Ministarstvo sigurnosti BiH, "diskriminira domaće proizvođače i predstavlja ozbiljnu opasnost za opstojnost stotina radnih mjesta".

Dodaje da je neprihvatljivo da se od strane institucija BiH "onemogućava učešće bosanskohercegovačkim kompanijama u postupku javnih nabavki policijskih uniformi kompanijama iz BiH koje isporučuju uniforme i drugu opremu za brojne policijske agencije u Evropi".

- U cilju zaštite bosanskohercegovačkih kompanija koje uz brojna poreska opterećenja i u izrazito teškom poslovnom ambijentu vrše svoje poslovne aktivnosti, smatramo da na ovaj način država dodatno ugrožava jako bitna radna mjesta građana naše zemlje - navodi se u dopisu.

Kaže se i to da domaći privrednici ne traže nikakav povlašteni status, već traže jednaka pravila za sve učesnike na tržištu i poštenu konkurenciju, "koja je u potpunosti onemogućena spornim Pravilnikom, koji de facto osigurava isključivo nabavku samo jedne uvozne vrste uniformi, te bi tender kao takav bio diskriminatorski prema bh. proizvođačima".

- Na ovakav način država, ne samo da nanosi štetu domaćoj privredi, već dovodi i do povećanja budžetskih izdvajanja za ove potrebe. Način na koji bosanskohercegovačke kompanije nisu bile uključene niti informirane o radu radne grupe za izradu pravilnika, te ignorisanje naših zahtjeva za otvoreni dijalog, šalje vrlo ružnu poruku domaćim proizvođačima. Još jednom  Vas molimo da se odgodi primjena spornog Pravilnika, te da se po osnovu ovog i naših prethodnih dopisa utvrdi termin sastanka na kojem bi razgovarali o navedenoj problematici – navodi Jašarspahić u svom dopisu.