Pripadnici Gorske službe spašavanja (GSS) Jablanica pronašli su i spasili u četvrtak ujutro na Čvrsnici skupinu od šest bh. državljana nastanjenih u Francuskoj među kojima je bilo i dvoje djece uzrasta 4 i 9 godina. Šest osoba krenulo je u srijedu na planinarenje iz pansiona na Risovcu, a nakon što se do večernjih sati nisu vratili vlasnik pansiona alarmirao je GSS.

Odmah po dojavi GSS Jablanica pokrenuo je hitnu akciju potrage s osam obučenih gorskih spasilaca i vlasnikom pansiona. Nakon cjelonoćne potrage, porodica je pronađena u šest sati ujutro u četvrtak ispod vrha Mali vilinac. Osobe su bile promrzle i iscrpljene s obzirom da se tokom noći temperatura spustila do 7 stepeni, a puhao je i jak vjetar.

Prema riječima Bojana Šunjića iz GSS-a u BiH, ovaj događaj u isto vrijeme odlično ilustrira kako se treba i kako se ne treba ponašati u planini. Velika greška bila je što su kao neiskusni i neopremljeni izletnici krenuli u planinu, a još su sa sobom poveli dvoje maloljetne djece.

- Dobro su uradili to što su najavili svoje kretanje. Posebno je dobra stvar bila odgovorna reakcija vlasnika pansiona koji nije čekao da o nestanku svojih gostiju obavijestiti Gorsku službu spašavanja - rekao je Feni glasnogovornik Saveza gorskih službi spašavanja u BiH Bojan Šunjić.