open-navfaktor-logo
search
Projekti
Jačanje mostova prijateljstva BiH i Turske: U Sarajevu otvorena izložba radova polaznika kurseva turskog jezika
U Gazi Husrev-begovom Hanikahu u Sarajevu danas je svečano otvorena izložba radova polaznika kurseva u organizaciji općine Selcuklu iz turskog grada Konye, općine Stari Grad Sarajevo i Fondacije Maarif, javlja Anadolija.
05.04.2023. u 15:57
get url
text

Otvaranju izložbe su prisustvovali ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, načelnik općine Selcuklu Ahmet Pekyatirmaci, predstavnik Fondacije "Maarif" u Bosni i Hercegovini Yakup Gul, drugi zvaničnici te polaznici i polaznice kurseva.

Ambasador Republike Turske Girgin istakao je da ovakve aktivnosti dodatno jačaju mostove prijateljstva između dvije države.

- Naše općine, posebno općine iz Konye, kao što je općina Selcuklu, realizuju mnoge projekte u Bosni i Hercegovini. Ovdje danas vidimo izložbu polaznika kursa u sklopu Fondacije Maarif. Čestitam i zahvaljujem svima na ovakvim aktivnostima kojima grade mostove između dvije zemlje - rekao je Girgin.

Načelnik općine Selcuklu Pekyatirmaci izjavio je da su u sklopu posjete Bosni i Hercegovini jučer u Donjem Vakufu prisustvovali i svečanom otvorenju kabineta za turski jezik.

- Dosad smo zajedno sa Institutom "Yunus Emre" u različitim gradovima u Bosni i Hercegovini otvorili devet kabineta za turski jezik. Posebno nam je bilo drago vidjeti radost i sreću tih učenika i saznati da postoji veliko interesovanje za turskim jezikom. Učenike koji uče turski jezik u narednom periodu planiramo ugostiti u Turkiye - kazao je Pekyatirmaci.

Istakao je da također pružaju i podršku majkama Srebrenice, te da su jučer uručili vozilo Međunarodnom forumu solidarnosti EMMAUS (MFS-EMMAUS) kako bi mogli lakše obavljati brojne aktivnosti.

- Ranije smo također dali doprinos u izgradnji kuća u sklopu staračkog doma za majke Srebrenice. Osim toga, općina Selcuklu snosi godišnje troškove za obrazovanje 20 djece. U narednom periodu ćemo nastaviti pružati naš doprinos u oblasti obrazovanja i kulture - rekao je Pekyatirmaci.

Izrazio je zadovoljstvo što ima priliku da prisustvuje izložbi radova polaznika kurseva koji se održavaju u organizaciji općine Selcuklu.

- Ovdje zaista možemo vidjeti predivna djela. I dalje ćemo podržavati ovakve projekte koji dodatno jačaju odnose i saradnju između naših zemalja - rekao je Pekyatirmaci.

Predstavnik Fondacije "Maarif" u Bosni i Hercegovini Gul istakao je da su na izložbi predstavljena brojne slike i djela polaznika kurseva.

- Dok u Bosni i Hercegovini pružamo obrazovanje za učenike, za njihove roditelje organizujemo razne kurseve. Ove kurseve organizujemo uz podršku općine Selcuklu iz Konye i općine Stari Grad Sarajevo. Danas smo svečano otvorili izložbu sa pravim umjetničkim djelima naših polaznika. Zaista mi je drago da smo organizovali ovaj događaj - kazao je Gul.

Izložba radova u Gazi Husrev-begovom Hanikahu bit će otvorena narednih šest dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.