Važna i za mršavljenje

Jaja sadrže više proteina nego što ste mislili

Objavljeno: 24.10.2018. u 10:13

Jaja su mnogima omiljena iz više razloga. Nisu skupa, izvrstan su izvor proteina, koji su važni ako pokušavate smršati ili izgraditi mišiće, a mogu se pripremiti na hiljadu načina

Jaje srednje veličine sadrži 63 kalorije i 5,5 grama proteina

Količina proteina u jajetu varira ovisno o veličini, ali prema američkom ministarstvu poljoprivrede, jaje srednje veličine sadrži 63 kalorije i 5,5 grama proteina, dok se u većem nalaze 72 kalorije i 6,3 grama proteina.

Dnevna potreba za proteinima također zavisi od nekoliko faktora, poput tjelesne težine, ali smjernica je da 10 do 35 posto ukupnog broja kalorija dolazi iz proteina.

Žumanjci sadrže važne nutrijente poput željeza te vitamina A, D, E i K, a proteini se većinom nalaze u bjelanjcima. Jedan bjelanjak sadrži oko četiri grama proteina, a u žumanjku je oko 2,5. Zbog toga je dobro pojesti cijelo jaje, a tome u prilog ide i istraživanje koje je pokazalo da je ova namirnica dobra za mršavljenje i ne povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Izvor:   Index.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije