open-navfaktor-logo
search
Radovi do 5. juna
Jajce: Završetak uređenja spomenika Kraljev grob na 560. godišnjicu smrti Stjepana Tomaševića
Radovi na uređenju nacionalnog spomenika Kraljev grob u Jajcu započeli su 11. aprila s planom završetka do 5. juna, odnosno do 560. godišnjice smrti kralja Stjepana Tomaševića - kazao je Feni direktor Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Anto Brtan.
03.05.2023. u 15:01
get url
text

Agencija je inače glavni investitor i nadležna je za provođenje projekta.

Kako Brtan navodi, izvođač radova, jajačko poduzeće Marušić d.o.o. koje je certificirano za rad na nacionalnim spomenicima, izvodi radove planiranom dinamikom, uprkos lošim vremenskim uvjetima koji ometaju radove na gradilištu. Ipak, do sada su uspjeli izvesti najzahtjevnije radove, prije svega zemljane, armiračke i betonske, poslije kojih se već može naslutiti budući izgled ovog nacionalnog spomenika.

- Sljedeća faza radova bit će kamenorezački i električarski radovi, a nakon toga slijedi postavljanje mobilijara i rasvjetnih tijela, te uređenje lokacije za svečano otvaranje - kaže Brtan, navodeći da će prema predviđanjima ukupna vrijednost projekta na kraju premašiti 100.000 KM.

Do sada su u finansiranju učestvovali Federalno ministarstvo kulture i sporta (15.000,00 KM), Centralni državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske (70.000 kuna, odnosno blizu 19.000 KM) i Ministarstvo civilnih poslova BiH (6.000 KM).

- Prijavili smo se u ovoj godini na javne pozive kod Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Federalnog ministarstva kulture i sporta, te Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK, pa očekujemo i dodatna sredstva za realizaciju ovog projekta. Također, očekujemo i finansijsku podršku općine Jajce - podvukao je Brtan u razgovoru za Fenu.

Kaže da je zadovoljan dinamikom radova na Kraljevom grobu, uprkos tome što ih kiša ometa, te da bi sve trebalo biti gotovo u predviđenom roku.

O kraljevom grobu koji se nalazi u Zastinju kod Jajca kružili su mitovi i legende, kazali su Feni iz Agencije. Tako je prema jednom "narod iz jajačke okolice – bez razlike vjere, stoljećima je ovo mjesto zvao Kraljev grob i obilazio ga s molitvama, vjerujući da može pomoći protiv raznih bolesti."

U podrumu Franjevačkog samostana Sv. Luke u Jajcu, u kraljevoj sobi, čuva se sarkofag sa skeletom posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića (vladao od 1461. do 1463.). Riječ je o skeletu koji je 1888. godine iskopao Ćiro Truhelka i koji se od tada čuva u ovom samostanu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.