open-navfaktor-logo
search
Komentar kola
Jakirović: BiH ispred Slovenije, Osim nije kriv, profitirat će ko podnese sve veći pritisak
Dosadašnji mandat Sergeja Jakirovića na klupi Zrinjskog može se ocijeniti uspješnim.
27.04.2021. u 20:17
get url
text

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine, nedavno i kandidat za selektorsku klupu Zmajeva, u devet mečeva ima skor od pet pobjeda, dva remija i dva poraza, uz gol-razliku 14:6. Zrinjski se zahvaljujući mnogo boljoj igri na proljeće uključio u borbu za titulu sa četiri boda zaostatka za vodećim Sarajevom.

Jakirović se može pohvaliti da je prvi trener koji je ove sezone nadmudrio Vinka Marinovića (pobjeda na Koševu 0:1, op. a.), a njihov subotnji duel u Mostaru okončan je bez pobjednika - 1:1.

Poslije meča iz Sarajeva su osuli paljbu po arbitrima na čelu s Franom Jelićem optuživši ih da su direkno utjecali na ishod meča na stadionu Pod Bijelim brijegom. Jakirović smatra da su sudije ljudi od krvi i mesa i da mogu pogriješiti. 

- Vidim kao i svi ostali. Nekad je to za vas, nekad protiv vas. Vjerujem da se to u sezoni sve iznivelira, da sve dođe na svoje. Mogu i ja svaku utakmicu vaditi detalje, ali ne pada mi napamet. Smatram da su sudije od krvi i mesa i da mogu pogriješiti. Ne idem za tim da neko to radi namjerno, a ako je to slučaj, imaju institucije da rade svoj posao. Prvenstvo se bliži kraju i vjerujem da će biti sve veća tenzija, vidim da je svaku utakmicu veći pritisak na sudije i igrače. Ko to bude mogao podnijeti, taj će na kraju i profitirati - rekao je trener Zrinjskog za Faktor. 

Sudeći po rezultatima Mostaraca, Jakirović uopće nije potcijenio elitni rang naše zemlje.

- Liga je, čini se, nikad zanimljivija. Ne zna se ko će biti prvak, ko će ispasti iz lige. Automatski, čim se svaka ekipa bori za nešto, znači da je jako zanimljivo. Vjerujem da svi koji prate fudbal jedva čekaju vikend da vide kako će se to rasplesti - govori  Jakirović, koji je u trenerskoj karijeri radio u Hrvatskoj kao trener Gorice i Sloveniji, gdje je vodio Maribor.

- Hrvatska liga je jedan korak ispred Premijer lige Bosne i Hercegovine. Imaju kvalitetnih igrača, ali najprije zbog infrastrukture. Otkad je "hibrid" napravljen, a ima ga većina prvoligaša, fudbal je postao brži i dinamičniji. Tehnička izvedba igrača, odnosno ekipa je puno, puno bolja. Što se tiče Slovenije, mislim da je BiH ispred. Možda neko neće dijeliti mišljenje sa mnom, ali kad ste unutra, kada radite, onda vidite da je razlika. BiH je uvijek imala dobre i talentirane igrače. Tako će biti i ubuduće. Mane su upravo tereni, mada ne mogu reći da sam negdje igrao na lošem terenu. Fudbal bi sa kvalitetnijim travnjacima, kao što sam rekao, postao brži i dinamičniji i tehnička izvedba bila bi bolja. Sve bi bilo gledanije - smatra 44-godišnji strateg, koji je prokomentarisao ishode mečeva 27. kola.

Zrinjski - Sarajevo 1:1

Vidio sam dobru, živu, dinamičnu utakmicu. Obje ekipe su težile da pobijede. Ključna je bila odbrana Kovačevića kod rezultata 1:0. Poslije je on odbranio još jedan udarac Zlomislića. Ja sam mu lično pljeskao sa strane i poslije utakmice sam mu čestitao. On je zaslužan što je Sarajevo uzelo bod. Po svim statističkim parametrima trebali smo dobiti utakmicu. Vidio sam da je jedan jedini udarac Fanima bio prema golu, mada su zaboravili staviti udarac Hebibovića s početka utakmice. Limitirali smo Sarajevo u dosta stvari, što nije bilo u prošlosti. Većinom je Sarajevo pobjeđivalo. S te strane smo napravili veliki korak naprijed. Nadam se da ćemo to držati i u budućnosti biti još bolji.

Borac - Široki Brijeg 2:1

Prava utakmica dvije dobre ekipe, koje igraju u dobroj formi, pogotovo Borac koji dugo ne zna za poraz. Oni su, neću reći domaćinska ekipa, ali većinu bodova osvajaju na svom terenu. To se vidi statistički. Borac je uspio pobijediti i stigao je Sarajevo. Navodne incidente na poluvremenu ne mogu komentirati, nisam vidio. Vidim da se iz oba tabora bacaju otrovne strelice, vjerovatno oni znaju šta je bilo.

Velež - Krupa 2:1

Ne treba sada biti nešto poseban pametan da vidiš da Velež igra dobro. Imaju fanatičan pristup igri i imaju par dobrih igrača. Sam niz neporaženosti od 14 kola dovoljno govori o ekipi, njihovom treneru i igri. Legitimno je da sanjaju da budu prvaci. Sve dok je u igri matematika, svi gledamo da dođemo gore. Vidjet ćemo, bit će jako zanimljivo, već u narednom kolu imamo tri derbija.

Tuzla City - Radnik 2:0

To je bila jednosmjerna utakmica. Tuzla City je bez ikakvih problema pobijedio, sasvim zasluženo. Bolja su ekipa, meni se Tuzla City sviđa. Prvo imaju odličnog trenera koji je u prošlosti osvajao titule, dobro su vođeni. Fizički i trkački su moćni. Ko god bude igrao s njima, imat će problema i morat će biti na 120 posto da bi ih savladao. Radnik ima svojih problema, promjenom trenera vjerovatno očekuju novu energiju. Borba za opstanak trajat će do posljednjeg kola između Olimpika, Radnika i Krupe.

Željezničar - Olimpik 1:2

Sve je do igrača, vi možete mijenjati trenera, ali treneri ne igraju. Treneri mogu donijeti svoju viziju, ali opet moraju biti igrači koji će slijediti to. Ja sam uvjeren da Amar Osim nije ništa kriv ili je nešto drugačije radio nego sada Baka Slišković. Mi bismo se mijenjali svaki dan kada bi neko postao bolji igrač kada se promijeni trener. Mi smo bili sa Željom na pripremama, izgledali su dobro, dobro su trenirali, gledao sam treninge, ni u snu se nisam nadao da će potrajati ova serija. U ekipi ima jako dobrih igrača, a da bismo odgonetnuli u čemu je problem, trebali bismo biti unutra. Jako čudno.

Olimpik, kada bi čovjek gledao, ne bi nikada rekao da imaju tako malo bodova, odnosno da se bore za opstanak. To je ekipa koja ima glavu i rep. U budućnosti će sigurno nekome uzeti planirane bodove.

Sloboda - Mladost 1:0

- Nevjerovatno mi je da važne utakmice nisu u televizijskom prijenosu. Odmah je to nekakva sumnja, pogotovo u regiji u kojoj živimo. Sloboda sa tri boda lakše diše, bila je "biti ili ne biti" utakmica, mada ne bih ja to tako katastrofično najavljivao. Sloboda ima svoj kvalitet. Mladen (Žižović, op. a.) je došao sa svojom idejom, cilj je ostati u ligi. Sa ova tri boda su odahnuli, ali ostalo je još šest kola i morat će još koji bod osvojiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.