Jako je bitno šta jedete: Riješite se akni zauvijek

Objavljeno: 15.02.17 u 09:39

Akne su jedan od najčešćih problema kože u svijetu, a pogađaju otprilike 85 posto osoba u određenom razdoblju života. Uobičajene metode liječenja akni mogu biti vrlo skupe i često kao posljedicu imaju iritaciju kože te pojavu suhoće i crvenila.

Probleme sa aknama ima 85 posto osoba  FOTO: ILUSTRACIJA
Probleme sa aknama ima 85 posto osoba FOTO: ILUSTRACIJA

Rezultati nedavnih istraživanja pokazuju kako lučenje inzulina i glikemijskog indeksa namirnica mogu biti povezani i s pojavom akni. U jednom je istraživanju 43 ispitanika slijedilo prehranu visokog, odnosno niskog glikemijskog indeksa. Nakon 12 sedmica u skupini koja je unosila hranu niskog glikemijskog indeksa zabilježeno je značajno poboljšanje u osjetljivosti na inzulin i smanjenju akni, u odnosu na skupinu koja je imala prehranu bogatu jednostavnim ugljikohidratima, piše Zdravakrava.

U skupinu namirnica niskog glikemijskog indeksa ubrajaju se povrće, voće, mahunarke, orašasti plodovi i cjelovite žitarice. Kako biste stali u kraj sa aknama preporučujemo vam i ove namirnice s niskim glikemijskim indeksom:

Riblje ulje

Riblje ulje je bogato omega – 3 masnim kiselinama (EPA i DHA).  Pokazalo se kako EPA pozitivno utječe na zdravlje kože i to na nekoliko načina – utječe na izlučivanje sebuma, održavanje adekvatne hidracije kože te na sprječavanje pojave akni. Također, visok nivo EPA i DHA utječe na smanjenje upalnih čimbenika što može smanjiti rizik od pojave akni. Najjednostavniji način kako da unesete dovoljne količine omega – 3 masnih kiselina je da birate namirnice poput lososa, sardina, inćuna, orašastih plodova, chia sjemenki ili lanenih sjemenki.

Zeleni čaj

Zeleni čaj obiluje antioksidansima pa je tako poznato kako pijenje zelenog čaja može  blagotvorno djelovati na zdravlje. Iako još uvijek ne postoje istraživanja koja su se bavila utjecajem pijenja zelenog čaja na pojavu akni, apliciranje zelenog čaja direktno na kožu pokazalo se vrlo učinkovitim. Rezultati nekoliko istraživanja pokazali su kako apliciranje 2-3 postotonog ekstrakta zelenog čaja na kožu značajno smanjuje proizvodnju sebuma i pojavu prištića kod osoba s aknama.

Med i cimet

Med i cimet su poznati po svom protuupalnom djelovanju te antioksidativnim i antibakterijskim svojstvima. Za pripremu maske od meda i cimeta potrebno je pomiješati 2 kašike meda i 1 kašiku cimeta. Lice najprije dobro očistite, a zatim nanesite masku i ostavite je da djeluje 10 – 15 minuta. Nakon toga, masku isperite s lica toplom vodom.

Cink

Dokazano je da su osobe koje imaju problema s aknama sklonije nedostatku cinka u organizmu. Iako ne postoji preporuka za optimalno doziranje cinka kod problema s aknama, nekoliko studija pokazuje da je za učinkovito smanjenje akni potrebna dnevna doza od 30-45 mg cinka.

Čajevac

Ulje čajevca posjeduje snažna antibakterijska i protuupalna svojstva. Pokazalo se da korištenje ulje čajevca može smanjiti akne. Prije apliciranja na kožu, ulje čajevca je potrebno razrijediti. Ulje čajevca pomiješaj s mlakom vodom u omjeru 1:9. Mješavinu vode i čajevca blazinicom nanesi na područja kože na kojima su akne. Ovaj postupak možete ponoviti jednom ili dva puta dnevno, ako je potrebno.