open-navfaktor-logo
search
Suđenje Oriću
Janjić tvrdi da je O-1 pričao "homogeno", a mijenjao optužnicu zbog njegovih različitih iskaza
Tužilac Miroslav Janjić u spis je uložio preciziranu optužnicu, gdje je prva tačka, koja se odnosi na ubistvo Slobodana Ilića, prema riječima tužioca precizirana, a u stvarnosti je bitno izmijenjena i to u odlučnim činjenicama koje se odnose na način izvršenja krivičnog djela koje se Oriću stavlja na teret
02.11.2018. u 16:45
get url
text

{$galerijaFotografija}

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iznijelo je danas završne riječi u predmetu koji se pred Apelacionim vijećem Suda BiH vodi protiv komandanta odbrane Srebrenice Nasera Orića i pripadnika ARBiH Sabahudina Muhića. 

Prethodno je tužilac Miroslav Janjić u spis uložio preciziranu optužnicu, gdje je prva tačka, koja se odnosi na ubistvo Slobodana Ilića, prema riječima tužioca precizirana, a u stvarnosti je bitno izmijenjena i to u odlučnim činjenicama koje se odnose na način izvršenja krivičnog djela koje se Oriću stavlja na teret.

Naime, u prvobitnoj optužnici Tužilaštvo BiH je dokazivalo tezu, koju je u svom svjedočenju iznio zaštićeni svjedok O-1, da je Naser Orić navodno ubio sudiju Slobodana Ilića udarcem nožem u vrat ili rame.

Međutim, a kako je i odbrana naglasila, te najavila da će se na to posebno osvrnuti u svojoj završnoj riječi, nakon što je svjedok O-1 prilikom svjedočenja pred Apelacionim vijećem ponovo promijenio svoj iskaz u odnosu na ono što je ranije svjedočio, došlo je do ovog "preciziranja" optužnice, te je navedeno i da je Orić, navodno, u Ilića i pucao iz vatrenog oružja.

Osim načina na koje je navodno izvršeno ubistvo Slobodana Ilića, tužilac je, kako je naglasila odbrana, izbacio "Teritorijalna odbrana Srebrenice Armije RBiH" gdje god je to bilo navedeno.

- U tački jedan optužnice došlo je do većih izmjena od ovog što je tužilac naveo - kazala je Lejla Čović, advokatica Nasera Orića.

Odbrana se, inače, nije protivila da tužilac uloži ovaj dokaz.

Janjić je tokom iznošenja završne riječi kazao kako smatra da je Tužilaštvo uspješno dokazalo da su Orić i Muhić počinili ono što im se optužnicom stavlja na teret, na način kako je to navedeno u optužnici. (Mada nije naglasio da li se misli na prvobitnu ili preciziranu optužnicu, op. a.)

Negirao je, kako je kazao, tezu odbrane da je optužba zasnovana na iskazu samo zaštićenog svjedoka O-1, kazavši kako je optužnica zasnovana na većem broju svjedoka, čiji su iskazi, smatra Janjić, saglasni sa njegovim svjedočenjem.

Zanimljivo je da je Janjić na samom kraju svog izlaganja iznio kako "odbrana nijednu tvrdnju Tužilaštva nije opovrgla, te da se prvostepeno vijeće uopće nije osvrtalo na svjedoke odbrane".

Time je Janjić ustvari potvrdio navode odbrane koja je tokom cijelog prvostepenog postupka naglašavala da gotovo i nema potrebe da izvodi svoje svjedoke, s obzirom na to da iskazi svjedoka Tužilaštva pobijaju jedni druge.

- Druga teza odbrane bila je vjerodostojnost svjedoka O-1. Odbrana je dokazivala da ovaj svjedok nije vjerodostojan, što nije uspjela - smatra Janjić.

On se osvrnuo na kaznenu evidenciju svjedoka O-1, na koju je konstantno ukazivala odbrana, tvrdeći da "da su okolnosti bile normalne, njegova kaznena evidencija bi bila prazna".

Janjić je kazao da se radi o krivičnim prekršajima iz oblasti saobraćaja (iako je odbrana navela da su među tim krivičnim djelima prevara i davanje lažnog iskaza, te da je svjedok pred početak suđenja u ovom predmetu optužen i za razbojništvo nad starijom ženom).

Janjić je tako, između ostalog, kazao kako je svjedok O-1 tokom rata izgubio brata, dvojicu zetova i 16 članova porodice, te da je "zbog svih trauma koje je prošao konzumirao alkohol i zbog toga činio prekršaje i krivična djela u saobraćaju".

Također, osvrnuo se na optužbe protiv O-1 zbog nasilničkog ponašanja, kazavši da se radi o kafanskim tučama i da je to također "normalno zbog trauma koje je proživio".

Janjić se, osvrćući se na različite iskaze koje je svjedok davao, kazao kako je iskaz koji je u istrazi davao svjedok (u kojem ne spominje Nasera Orića kao izvršioca ovih ubistava, op.a.) rekao "kako nema razlika, samo nije rekao sve", pravdajući to ponovo tobožnjim pritiskom zbog prisustva "žene u vjerskoj odjeći".

Potom je Janjić kazao da je svjedok O-1 "potpuno identično opisao događaje na oba glavna pretresa", iako je samo pola sata ranije u spis iznio preciziranu optužnicu, koja je izmijenjena upravo nakon što je svjedok O-1 prilikom svjedočenja pred Apelacionim vijećem prvi put spomenuo da je prilikom ubistva Slobodana Ilića korišteno i vatreno oružje.

Od Suda je Janjić tražio da Orić i Muhić budu proglašeni krivim, te da im budu izrečene sankcije u skladu sa zakonom.

Odbrana je, kako je ranije i najavljeno, danas uložila dva dokumenta Fedralnog ministarstva za pitanja boraca, kojim se dokazuje da Naser Orić nije bio angažiran kao saradnik u tom ministarstvu u vrijeme kad je rađena revizija statusa zaštićenog svjedoka O-1, za kojeg je, podsjećamo, revizijom utvrđeno da nije bio pripadnik ARBiH.

Uloženi dokumenti dokazuju da je Orić u tom ministarstvu bio angažiran od januara 2016. godine, a revizija statusa O-1 urađena je 2015. godine.

Za sljedeće ročište, koje je zakazano za 9. novembar, planirano je iznošenje završne riječi odbrane.

Sud BiH Naser Orić 02.11.2018
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.