open-navfaktor-logo
search
Brinu za klijente
Japan: Mobilni operateri odgodili prodaju novih Huawei pametnih telefona
Hiroyuki Mizukami, portparol SoftBanka kazao je da kompanija želi da se njeni klijenti osjećaju sigurno koristeći njihove proizvode
22.05.2019. u 09:25
get url
text

Dva japanska mobilna operatera u srijedu su saopštila da odgađaju početak prodaje novih Huawei pametnih telefona, dok ne potvrde sigurnost kineskih proizvoda, prenosi Anadolu Agency (AA).

Operater SoftBank Corp.'s Y! odložio je početak prodaje modela Huawei P30 lite, koji je planiran za 24. maj, a sve narudžbe su otkazane. I operater KDDI je objavio da je prodaja odgođena na neodređeni period.

Hiroyuki Mizukami, portparol SoftBanka kazao je da kompanija želi da se njeni klijenti osjećaju sigurno koristeći njihove proizvode.

Uredba administracije Donalda Trumpa od prošle sedmice pojačala je pritisak na Huawei, za koji Washington tvrdi da je prijetnja nacionalnoj sigurnosti, i mogla bi poremetiti prodaju mrežne opreme i drugih proizvoda. Huawei je drugi na globalnom tržištu pametnih telefona, ali se oslanja na Googleov operativni sistem Android i dobavljače komponenti iz SAD-a.

Vlada Japana nije preduzela mjere protiv Huaweija, čiji su proizvodi u toj zemlji relativno popularni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.