open-navfaktor-logo
search
Važno je vrijeme konzumacije
Japanski tretman vodom potiče detoksikaciju, metabolizam, poboljšava zdravlje i ljepotu kože
Japan je jedna od zemalja čiji stanovnici žive najduže. Uz zdravu prehranu i stil života, japanski tretman vodom može biti razlog toga.
29.08.2021. u 22:53
get url
text

Svi znamo da je pijenje dovoljno vode važno i ima brojne benefite na naše zdravlje, no kada je u pitanju japanski tretman vodom važno je vrijeme u kojem pijete prvu dnevnu čašu vode, jer se sve ostalo bazira na tome.

Odmah nakon ustajanja potrebno je da popijete oko 600-700 ml vode, a tek poslije operete zube i pričekate 45 minuta prije nego što doručkujete. Ostale obroke jedite kao i obično, ali pazite da ne pijete vodu dva sata nakon svakog obroka. Cijeli postupak preporučuje se najmanje 6 sedmica ili čak kao dio dnevne jutarnje rutine.

Kod japanskog tretmana vodom nije važno samo vrijeme, nego i voda koju konzumirate. To bi trebala biti "lako probavljiva voda" sa svojstvima mlake obične visokokvalitetne vode. Ukoliko znate da je kvalitet vode iz slavine vrhunski, to bi mogla biti najbolja opcija.

Ova kura vodom potiče zdravlje i podržava naše tijelo u važnim procesima odmah na početku dana. Dolazi do detoksikacije, jer preko noći naše tijelo radi na uklanjanju toksina koji su u njemu. Voda ujutro ima potporni učinak, jer ih je još lakše isprati. Osim toga, doprinosi zdravlju kože i kose. Činjenica da je voda eliksir ljepote više ne bi trebala biti tajna. Početak i ostatak dana bogat vodom pomaže koži i kosi da se regeneriraju.

Koža postaje sjajnija, smanjuju se mrlje, kosa dobija novi sjaj, potiče se njen rast. Ovakav unos vode ima pozitivan utjecaj i na metabolizam i potiče ga već u ranim jutarnjim satima. Osjećat ćete se bolje i uravnoteženije. Također je dobro znati da i crijeva imaju koristi od vode jer su također mobilizirana.

Važno je naglasiti da japanski tretman vodom ni na koji način ne liječi bolesti, ali ima svojstva koja pomažu zdravlju, pa može biti potpora pri liječenju bolesti gastritisa, dijabetesa, zatvora, žgaravice, visokog krvnog pritiska te problema sa želucem. Gubitak težine također može biti posljedica japanskog tretmana vodom, jer može spriječiti, na primjer, želju za hranom.

No, postoje okolnosti u kojima se ova kura ne preporučuje.

- Pacijenti kojima je preporučeno piti manje tečnosti zbog osnovne bolesti, poput srčane i bubrežne insuficijencije, ne bi se trebali koristiti ovom metodom. To se odnosi i na starije osobe i sportiste kada je vruće - kaže stručnjak i doktor opće prakse dr. Yavuz Şahin za "Praxisvita".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.