open-navfaktor-logo
search
Evropski parlament
Jasenko Selimović: Komšić je Hrvat, ali nije nacionalista i to im smeta
Ono što njegove kolege ne shvataju, dodao je, jeste da kada se podržavaju nacionalisti, onda oni dođu na vlast, a zatim će uslijediti žalbe zbog postojanja nacionalista u BiH
23.10.2018. u 17:17
get url
text
Jasenko Selimović

Švedski zastupnik u Evropskom parlamentu Jasenko Selimović osvrnuo se u ponedjeljak tokom plenarne sjednice u Strazburu na rezultate Općih izbora u BiH, odnosno na kritike hrvatskih zastupnika vezane za izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Selimović, koji je porijeklom iz BiH, je kazao kako priznaje da ne razumije komentare pojedinih kolega u Evropskom parlamentu koji su se odnosili na Komšićev izbor, a to se prije svega odnosilo na istup Željane Zovko, zastupnice iz Hrvatske i bivše ambasadorice BiH.

- Šta im smeta? Smeta im što je izabran kandidat. Kažu, izabran je ne samo od Hrvata nego i od nekih drugi. Recimo da je tako. Pa zar nije to ono što smo molili ljude 27 godina da se ponašaju. Ne kao etniciteti, ne kao nacionalisti, nego kao građani. I kad se jednom tako ponašaju, onda je kao problem – kazao je Selimović.

Kao drugi problem koji je primijetio je taj da Komšić "nije dovoljno Hrvat".

- Jest on Hrvat. On nije nacionalista. To je ono što im smeta, što čovjek nije nacionalista. Nigdje u Dejtonskom sporazumu ne vidim da je mjesto predsjednika rezervisano za nacionaliste – poručio je Selimović.

Ono što njegove kolege ne shvataju, dodao je, jeste da kada se podržavaju nacionalisti, onda oni dođu na vlast, a zatim će uslijediti žalbe zbog postojanja nacionalista u BiH.

- Predsjednik Komšić mora da bude podržan od Evropske zajednice i on je uvijek dobrodošao ovdje – zaključio je Selimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.