open-navfaktor-logo
search
Agresija na BiH
Jasikovačku ljepoticu srušili su tenkovskim projektilima
Odlukom Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine 7. maj se obilježava kao Dan džamija, kao simboličko podsjećanje na vrijeme agresije na BiH kada su na teritoriji pod kontrolom MUP-a i Vojske RS-a srušene sve džamije, mesdžidi i drugi vakufski objekti.
07.05.2021. u 09:32
get url
text

Sedmog maja 1993. godine minirana je i srušena Ferhat-pašina džamija, zadužbina Ferhat-paše Sokolovića, iako je prva linija fronte bila daleko od Banja Luke. No, gotovo na prvoj liniji fornte bila je džamija u Jasikovcu, mjesnoj zajednici koja pripada Općini Teočak, u FBiH.

Bedirhan Hadžić je imam džamije u Jasikovcu od završetka školovanja u prvoj generaciji zagrebačke medrese. Zajedno sa džematlijama je učestvovao u obnovi džamije, ali i prikupljao relevantne informacije i svjedočenja o njenom rušenju.

- U prvim danima rata, prvi napad na Teočak je izveden na području Jasikovca i 23. jula 1992. godine ova džamija je zapaljena, zapaljivim granatama tenkovskim sa obližnjeg Dendijinog brda. Munara je nakon bezbroj direktnih pogodaka srušena na ovom mjestu i iza nas se nalazi alem (krov) od te džamije i on je ostao ovako uboden kako je i pao i mi smo ga evo odlučili nekada davno, 2002. godine konzervirati ovako i sačuvati za buduća pokoljena da bude za sjećanje i nauk za nas Bošnjake i zajednicu na ovom području - rekao je Hadžić.

Džemat u Jasikovcu je osnovan 1934. godine i na ulazu u naselje bila je jedna manja džamija. Zahvaljujući mještanima Jasikovac je 1972. godine dobio prelijepu džamiju. No, u agresiji na BiH u Jasikovcu nije bilo stambenog objekta koji nije bio devastiran, a pripadnici Vojske RS-a sa područja Ugljevika i Bijeljine su granatama oborili i jasikovačku ljepoticu.

- Mi smo naprosto izrasli iz pepela. Potpuno smo bili razrušeni, sve se to moralo dizati iz pepela, pa samim tim i džamija - istakao je efendija Hadžić.

U borbi za Bosnu i Hercegovinu, pod zastavom sa ljiljanima i vodstvom Hajrudina Mešića, Jasikovac je dao 31 šehida čija su imena uklesana u spomen-obilježje u avliji džamije. Poslije agresije veliki broj mještana Jasikovca je otišao u inostranstvo, ali su se održale neraskidive veze sa zavičajom. Poslije svih dešavanja mještani Jasikovca su spremni pružiti ruku svakom dobronamjernom putniku namjerniku.

- Odgajani smo u jednom posebnom duhu i mi smo svoje opredjeljenje dokazali kroz svoju borbu u danima agresije. Crkva u Rastošnici je ostala u potpunosti sačuvana, niko je nije dirao. Jedna postojeća i jedna koja je tada bila u fazi izgradnje. Mi smo se tako opredijelili, nas naša vjera uči tome i mi smo, hvala Allahu dž.š., sačuvali obraz što je najvažnije - poručio je efendija Hadžić.

Džamija u Jasikovcu je obnovljena 2001. godine kada je bilo proklanjavanje. Tih dana se dobro sjeća dugogodišnji mutevelija džamije u Jasikovcu Sakib Jusić koji ističe kako vjerski objekt veoma mnogo znači za mještane ovog kraja.

- Mnogo, mnogo je značila. To ne mogu opisati koliko je džamija značila za naš džemat. Bila je nekada stara džamija, pa je zbog rudnika prebačna ovdje i onda smo ovdje ovu džamiju napravili - kazao je mutevelija Sakib Jusić koji se brine o radovima oko džamije i njenom uređenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.