open-navfaktor-logo
search
Redovna sjednica
Jasmin Bešo izabran za predsjednika FERK-a
Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine - FERK danas je održala redovnu sjednicu na kojoj je Jasmin Bešo, član FERK-a iz reda bošnjačkog naroda, izabran za predsjednika FERK-a na razdoblje od godinu dana, počevši od 8. oktobra 2020. godine.
07.10.2020. u 14:47
get url
text

Na sjednici su izdane četiri dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositeljima zahtjeva: Adria, vlasnik Dražan Vučić, iz Čapljine, RAD-MAR d.o.o. Čapljina, Vetmix d.o.o. Čapljina i Šokčević d.o.o. Orašje-obnovljena već postojeća dozvola. Proizvodnja električne energije obavlja se u solarnim fotonaponskim elektranama, saopćeno je iz FERK-a.

Podnosilac zahtjeva Djelatnost slična obrtničkoj "E I" vl. Izet Mulaomerović, Gradačac dobilo je FERK-ovu dozvolu za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE i to za solarnu fotonaponsku elektranu u općini Gradačac predviđene godišnje proizvodnje 26 MWh (megavat sati).

Izmijenjena i dopunjena dozvola za rad za transport naftnih derivata cestovnim prometom izdana je privrednim društvima Gudelj d.o.o. Vitez i Orman d.o.o. Kiseljak.

Na sjednici je doneseno Rješenje o oduzimanju dozvole za opskrbu električnom energijom - dozvole II. reda imaocu ICT d.o.o. iz Širokog Brijega i Rješenje o oduzimanju dozvole za rad (licence) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om imaocu dozvole Energopetrol d.d. Sarajevo. Također, donesen je Zaključak po Zahtjevu za izdavanje dozvole za rad (licence) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-a, podnosioca zahtjeva Eurobenz d.o.o. Grude.

U postupak opće rasprave upućena su tri nacrta dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE za podnosioce zahtjeva PV Energija vl. Enes Zaklan, iz Čapljine, PERO Zenica d.o.o. i Bratstvo d.d. Gornji Vakuf – Uskoplje.

Osim toga, usvojena su i dva nacrta dozvola za rad (licenca) za skladištenje naftnih derivata osim LPG za podnosioce zahtjeva Operator-terminali Federacije d.o.o. Sarajevo i JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo.

Sve zainteresirane osobe imaju mogućnost pregledati nacrte dozvola na web stranici www.ferk.ba, a svoje pisane komentare na nacrte mogu dostaviti do 16. oktobra ove godine do 13 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektronsku adresu [email protected]

Razmatrana je i donesena Odluka o odobrenju Plana razvoja i izgradnje distributivne mreže za 2020. godinu JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, te rješenje po žalbi kupca na akt koji je donijelo JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.