open-navfaktor-logo
search
U humanitarne svrhe
Jasmin Duvnjak se odriče cijelog iznosa "bijelog hljeba" od 36.000 KM
Doskorašnji šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH Jasmin Duvnjak (SDA) odriče se cjelokupnog iznosa naknade koja se ostvaruje nakon završetka mandata , tzv. "bijelog hljeba". 
31.01.2023. u 10:07
get url
text

Međutim, naveo je u izjavi za Fenu, ovaj put, za razliku od 2014. godine, ova sredstva neće ostati u budžetu Federacije BiH, nego će cijeli iznos od skoro 36 hiljada KM ili 12 mjesečnih plaća usmjeriti direktno u različite humanitarno-socijalne svrhe i društveno-korisne programe.

Podsjeća da je kao ovlašteni predlagač prije dvije godine uputio u proceduru izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, a koje se odnose na ukidanje naknada plaća nakon prestanka funkcije tj. ukidanje "bijelog hljeba".

- Nažalost ovaj zakon nikada nije ni došao na dnevni red parlamenta. Lično sam se ovog prava odrekao prije osam godina, a podsjećanja radi, mi smo u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, dok sam bio predsjedavajući, 2018. godine zakonom zabranili "bijeli hljeb" što je i najpravičnije rješenje. Striktno gledajući odredbe Zakona, ispunjavam sve osnove i kriterije za ovu naknadu, nemam ranije stalno radno mjesto i ne ispunjavam uvjete za penziju, ali sa moralnog aspekta zaista smatram neprihvatljivm da ova sredstva iskoristim u lične svrhe - kazao je Duvnjak.

Zato kaže da je kao izraz solidarnosti sa građanima koji teško žive i izraz političke odgovornosti odlučio, u dogovoru sa porodicom, da cjelokupan iznos bijelog hljeba donira u humanitarne i društveno-korisne svrhe.

- Da bi javnost bila sigurna u vjerodostojnost ove odluke, svaka tri mjeseca (kvartalno) transparentno ću iznositi dokaze o konkretnim uplatama za organizacije poput Memorijalnog centra Srebrenica, udruženja za podršku oboljeloj djeci Srce za djecu oboljelu od raka i djeci sa posebnim potrebama Servis centar Dlan i drugi, humanitarnim organizacijama, podršku razvoju i vrhunskim studentima, te pojedinim sportskim kolektivima i pojedincima. Dakle, ovo ću uručiti konkretnim organizacijama i pojedincima za koje smatram da ih je društvo zanemarilo ili zaboravilo, svjestan da će neko ovaj potez ismijati, neko pozdraviti, a neko nazvati političkim marketingom - rekao je Duvnjak.

Dalje navodi da ga zabrinjava da nema političke mudrosti i razboritosti, u situaciji kada državu trese politička kriza i kada je poskupjela hrana, lijekovi, energenti, jer bi najpoštenije bilo da se ova naknada "bijelog hljeba" ukine, ili barem značajno reducira iznos i vrijeme primanja naknade na tri do šest mjeseci.

- Uštedama nećemo sačuvati budžete, ali hoćemo barem malo obraza i zdravog razuma - poručio je Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.