open-navfaktor-logo
search
Kolektivna dženaza
Jasmina Karavdić u Hadžićima ukopava supruga: Miješaju se osjećanja, i tuga i bol i radost
Vraćaju se sjećanja na davnu 1992. godinu kada sam ih ispratili i poželjeli im sreću. Da nađu put spasa, međutim, danas se pokazalo da su pronašli put smrti, rekla je supruga Zahira Karavdića
15.11.2019. u 14:36
get url
text

Kolektivna dženaza za 12 identifikovanih žrtava iz masovne grobnice Lokvice-Igman, ekshumiranih početkom juna ove godine, danas će biti klanjana u Hadžićima na lokalnom mezarju Donji Hadžići, javlja Anadolu Agency (AA).

Dženaza će se nakon džuma-namaza u džamiji Donji Hadžići klanjati: Almiru (Mustafa) Nuhanoviću, Šefiku (Avdo) Nuhanoviću, Hasanu (Alija) Nuhanoviću, Selveru (Mušan) Piknjaču, Fahriji (Ahmed) Hrnjiću, Ahmedu (Hamid) Lokvančiću, Salki (Adema) Beganoviću, Zahiru (Džemail) Karavdiću, Hamdi (Hamid) Hasanoviću, Mirsadu (Derviš) Veljkoviću, Emiru (Redžo) Bašiću i Sejfi (Nazif) Kadriću.

Jasmina Karavdić, supruga Zahira, jednog od identifikovanih žrtava za Anasolu Agency (AA) je kazala da je kako im današnji dan vraća sjećanja na kobnu 1992. godinu, kad su posljednji put vidjeli svoje najmilije.

-Vraćaju se sjećanja na davnu 1992. godinu kada sam ih ispratili i poželjeli im sreću. Da nađu put spasa, međutim danas se pokazalo da su pronašli put smrti. Iza njih su ostale porodice i djeca, nezbrinuto, sve uz tugu i bol. Danas je kažu Dan žalost, ne samo žalosti, tuge i bola za naše porodice, nego i mukotrpnom radu, živeći u nadi da pronađemo svoje najmilije. Uvijek smo očekivali, pojaviće se odnekud. Nakon 27  godina dobili smo obavijest da se nalaze na Golom Brdu - kazala je Karavdić.

Dodala je da su odmah otišli i posjetili mjesto masovne grobnice, te prisustvovali ekshumaciji, koju je sa kolegama vršio Amor Mašović.

-Radovali smo se tim tijelima, kada je Amor i njegove kolege koje su radile na razdvajanju tijela iz grobnice. Radovali smo se kada je rekao, evo 11. noge, 12. lobanja. Mi smo bili presretni i u tom momentu sam ja kao supruga osjećala neko rasterećenje. E, to je to, zajedno su. Koliko god mi je bitno bilo bitno da pronađem svog muža, toliko mi je bitno bilo da budu svi zajedno, i ove moje komšije, jer svima je ista bol i tuga. Iza sviju su ostale porodice, koje su u bolu i tuzi danas - istakla je Karavdić.

{$galerijaFotografija}

U proteklih 27 godina je kaže prošla sve i svašta, ali nikada nije odustala da traga za suprugom. Sastajala se i sa porodicama srpske i hrvatske nacionalnosti i ništa je nije moglo zaustaviti u ispunjenju cilja.

-Dočekali smo taj dan, danas kada se osjećanja miješaju. I tuga i bol i radost. Jedno što odlazi neko ko je nama najmiliji, a drugo što smo ih pronašli i što ćemo naći smiraj duši i mi i oni, i što ćemo imati mezar i nišan da možemo otići proučiti Fatihu - rekla je Karavdić.

Dženazi će uz nekoliko hiljada ljudi prisustvovati i Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, te mnogi drugi iz javnog i političkog života BiH. Prije dženaze, u džamiji Donji Hadžići proučene su sure Jasin, a potom i klanjan džuma-namaz.

Hamdo Ejubović, načelnik Općine Hadžići, proglasio je 15. novembar Danom žalosti na području Hadžića zbog kolektivne dženaze 12 identifikovanih žrtava iz masovne grobnice Lokvice-Igman. Civili su strijeljani u ljeto 1992. godine od vojske Republike Srpske na Igmanu prilikom pokušaja da pobjegnu na slobodnu teritoriju. O svireposti i brutalnosti njihove likvidacije govore ruke vezane u žicu i noge povezane kaiševima, naveli su iz Općine Hadžići. 

Još uvijek se traga za 74 Bošnjaka, starosti od 19 do 70 godina, iz Hadžića, koji se vode kao nestali.

Dženaza Hadžići - 15. 11. 2019.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.