open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Javnost isključena sa suđenja optuženoj za otmicu bebe u Hadžićima
Javnost isključena sa glavnog pretresa u ovom krivičnom postupku zbog zaštite maloljetnika, kao i njihovih kompletnih porodica
05.11.2018. u 14:29
get url
text

Srđan Skoko, sudija Općinskog suda u Sarajevu, isključio je javnost sa suđenja Merhunisi Dedić, optuženoj za otmicu novorođenčeta u Hadžićima u julu ove godine. 

Isključenje javnosti sa ovog suđenja sudu je predložio tužilac Aziz Jahjaefendić, sa čijim zahtjevom se složila i braniteljica optužene Adna Dobojlić. 

- Predlažemo isključenje javnosti zbog zaštite interesa maloljetnog djeteta, odnosno  djece koja su u ovoj pravnoj stvari oštećena, a u smislu zaštite njihovih porodica koje i danas na osnovu svih medijskih napisa, mada su oni korektni, osjećaju nesigurnost u pogledu zaštite svoje djece - kazao je tužilac Jahjaefendić.

Nakon što se odbrana optužene složila sa ovim zahtjevom Sud je donio rješenje kao i obrazloženje zbog čega se javnost isključuje iz ovog slučaja.

- Isključuje se javnost sa glavnog pretresa u ovom krivičnom postupku jer je takva odluka isključivo u interesu zaštite maloljetnika, kao i njihovih kompletnih porodica jer Sud vjeruje da bi se objavljivanje podataka sa glavnog pretresa negativno odrazilo na maloljetnike i njihove porodice - pojasnio je sudija Skoko. 

Nakon ovakve odluke novinari su danas napustili sudnicu. 

{$galerijaFotografija}

Merhunisa Dedić uhapšena je 5. jula ove godine u večernjim satima, nakon što je isti dan iz stana u Hadžićima ukrala novorođenče, čija je majka Lejla Ismailovski.

Sve to, pokazala je istraga, uradila je kako bi prikrila laž o vlastitoj trudnoći i rođenju blizanaca.  Svom suprugu je slagala da je trudna te je išla na kontrole na GAK, gdje je i upoznala Lejlu  Ismailoviski, majku otete bebe.

Prethodno je Dedić u jednoj rent-a-car kući iznajmila bijelu "škodu fabiu", te 4. jula nazvala Lejlu rekavši joj da treba donijeti bebu na GAK jer bebi nalazi štitne nisu bili uredu, a ona je otišla u Hadžiće, gdje je ušla u kuću Ismailovski pod izgovorom da je patronažna sestra koja je došla da pregleda bebu. Tu je bebinu tetku zaključala u kupatilo, te je pobjegla s novorođenčetom.

Iste večeri uhapšena je nakon što ju je OSA, zahvaljujući signalu njenog mobitela, locirala u hostelu Ferijalac na Marijinom Dvoru gdje je unajmila sobu.  

{$galerijaFotografija}

1U8A4145.JPG
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.