open-navfaktor-logo
search
Premijera 11. marta
Jazz muzika u lutkarskoj predstavi prvi put u pozorištu
Priča o odrastanju i našim nesigurnostima, upakovana u lutkarsku fantaziju o psiću Tobija, glumci Belma Lizde Kurt i Mario Drmać, premijerno će izvesti 11. marta na sceni Pozorišta mladih Sarajevo.
09.03.2020. u 13:36
get url
text
U predstavi igraju Mario Drmać i Belma Lizde Kurt

Drmać potpisuje i režiju, a predstava govori o malom jazavčaru koji nezadovoljan svojim izgledom ide u zoološki vrt kako bi tražio savjete od ostalih životinja. Kada pokuša sastaviti novo biće po savjetu egocentričnih savjetnika – životinja koje je posjetio, on shvati da mu je ipak najbolje ostati jazavčar Tobija.

- Prvenstveno meni je bio cilj da održimo lutkarsku scenu bez obzira što Pozorište mladih u sklopu svog repertoara ima dječije predstave koje se oslanjaju na neki lutkarski teatar. Ali izvorno, njeno veličanstvo lutku vratiti na scenu nakon izvjesnog vremena zaista je bilo na mišiće. Zato što smatram da lutka kao najbolji prijatelj djetetov treba da bude u najboljem svjetlu prikazana na sceni i da uprizori jednu priču. Svi mi želimo biti drugačiji, htjeli mi to priznati ili ne, i mislim da je to u današnje vrijeme dosta aktuelna tema. Želimo imati i kosu, usta, oči, da ne kažem druge dijelove tijela, drugačije po uzoru na nekoga. Tako ovo je jedna priča gdje psić osim što želi da se igra, nađe prijatelje, zapravo želi da bude drugačiji. Na kraju shvatite da je psić Tobija najbolji na svijetu jer on jedini umije da kopa rupe, da zabavlja, da pleše, i da čuje i sve ostalo. Kad se poredi sa današnjim vremenom, mislim da će i odrasli imati neku dobru lekciju - kazao je Drmać.

{$galerijaFotografija}

Adaptaciju predstave uradila je Nejra Babić, a za scenografiju, kostimografiju i kreaciju lutaka predstave zaslužna je Narda Nikšić. Izradu lutki završile su Mirjana Čistopoljski i Danijela Madacky-Letić, dok originalnu muziku potpisuju Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović.

- Tobija kao lik je svakome blizak, i djeci koja se propituju na svom nekom nivou, tako i nama. Nije bilo teško ni poistovijetiti se ni sjetiti se odrastanja, a sama ideja je potekla od Marija, koji je želio da probamo u nekom jazz stilu da približimo maloj raji i taj žanr. Bilo je predivno iskustvo. Zadovoljni smo urađenim poslom i mislimo da predstava ima potencijal hita.  A da jazz bude muzika u predstavi, atraktivan je zadatak. Pjesme same su nekako izašle nesputano iz nas, a i jazz je takva forma. Kreirali smo 11 numera koje imaju svoje  podvarijacije, ali ono što smo uspjeli dobiti na kraju je da glumci sve te pjesme izvode uživo na sceni, pjevaju ih uživo. Dobili smo jedan mali mjuzikl pun naboja. Ono što su nama bili Mapetovci, Tom i Jerry, vjerujem da će današnjoj djeci biti Tobija i da će ga zavoljeti - poručili su Salihbegović i Merdžanović. 

Lutkarska predstava Tobija 09.03.2020.
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.