Je li homeopatija okidač za rak: Evo koje biste biljne dodatke trebali izbjegavati

Objavljeno: 22.10.17 u 12:23

Naučnici su otkrili da homeopatski biljni dodaci prehrani, koji se često uzimaju kao suplementi za poboljšanje stanja organizma, ne samo da mogu biti opasni, već mogu i izazvati rak, piše IFL Science.

Biljni dodaci koji sadrže arahidonsku kiselinu povezani su sa karcinomom jetre FOTO: ILUSTRACIJA
Biljni dodaci koji sadrže arahidonsku kiselinu povezani su sa karcinomom jetre FOTO: ILUSTRACIJA

Naime, biljni dodaci koji sadrže AA kiselinu (arahidonska kiselina) povezani su sa karcinomom jetre, sudeći po uzorcima prikupljenim u bolnicama širom svijeta.

AA kiselina najčešće se nalazi u biljkama koje u homeopatiji olakšavaju začeće ili ubrzavaju procese zarastanja.

Studija, objavljena u časopisu “Scenice Translation Medicine,” otkrila je kako čak 78 posto uzoraka raka, prikupljenih u Tajvanu, ima mutaciju povezanu sa izloženošću AA kiselini.

Naučnici su pregledali 98 posto uzoraka hepatocelularnog karcinoma, najčešćeg tipa raka jetre i najčešćeg uzroka smrti kod ljudi s cirozom.

U Kini je pronađeno oko 47 posto uzoraka s “potpisima” AA mutacije, u Koreji oko 13, a u SAD i Evropi za vrijednost je bila oko 4,8 posto, što se objašnjava manjim trošenjem tih suplemenata na Zapadu.

Naučnici sada apeliraju na strožu kontrolu biljnih lijekova, provjeru sastava suplemenata prije kupovine i stavljanje oznake upozorenja na proizvod, a neki se čak zalažu i za potpunu zabranu tih dodataka.