open-navfaktor-logo
search
Zanimljiv podatak
Je li ovo razlog zbog kojeg Barca u La Ligi ne igra učinkovito kao u Ligi prvaka?
Fudbaleri Barcelone već četiri vezane utakmice ne znaju za pobjedu u španskoj La Ligi.
02.11.2020. u 16:12
get url
text

Izabranici Ronalda Koemana u šest ovosezonskih nastupa u domaćem prvenstvu zabilježili su po dva trijumfa, poraza i remija. Posljednji remi ostvarili su na gostovanju kod Alavesa (1:1), što je bio četvrti susret u nizu bez pobjede.

Barcelona trenutno za vodećim Real Sociedadom, koji ima dvije utakmice više, zaostaje čak deset bodova.

Jedan zanimljiv detalj, koji možda u jednoj mjeri opisuje Barceloninu igru, a u kojoj se možda mogu tražiti i razlozi lošijeg bodovnog učinka jeste podatak da su fudbaleri Blaugrane u šest ovosezonskih nastupa u prvenstvu napravili tek 55 prekršaja ili 9,17 po utakmici, što ih svrstava na drugo mjesto liste ekipe iz pet najjačih evropskih liga prema broju načinjenih prekršaja.

Ispred Barce je samo Villareal s prosjekom od devet faulova po meču, dok ekipa našeg Miralema Pjanića drugu poziciju dijelu sa Borussijom Dortmund.

Za razliku od slabih izdanja u La Ligi, na startu Lige prvaka Barcelona je na Nou Campu protiv Ferencvarosa stigla do visoke pobjede (5:1), a potom su s 2:0 porazili Juventus u Torinu.

Nakon trijumfa u gostima kod Juventusa, Ronald Koeman je kazao da upravo ta partija najbolji primjer kako Barcelona treba igrati pod njegovim vođstvom.

Ono što je u svemu posebno zanimljivo jeste da je na gostovanju kod Stare dame katalonski sastav igrao dosta tvrđe, a Pjanić i saigrači napravili su 16 prekršaja, dok su u trijumfu kontra Ferencvaroša sedam puta faulovima zaustavili igrače mađarskog prvaka, što je prosječno 11,5 prekršaja po susretu u mečevima evropske elite.

Možda je malo žestine u utakmicama španskog prvenstva upravo ono što nedostaje fudbalerima Barce za nešto veći bodovni učinak.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.