open-navfaktor-logo
search
Plaćena kaucija
Jedan od policajaca optuženih u slučaju ubojstva Floyda pušten iz pritvora
Thomas Lane, jedan od četiri policajaca iz Minneapolisa uključenih u smrt crnca Georgea Floyda, pušten je iz pritvora nakon što je za njega plaćena kaucija.
11.06.2020. u 08:19
get url
text

Advokat 37-godišnjeg bivšeg policajca Earl Gray potvrdio je da je za Lanea plaćena kaucija u iznosu od 750.000 dolara, te da je riječ o uvjetnoj kauciji što znači da će Lane biti obavezan ispunjavati određene uvjete kako ga ne bi ponovno pritvorili.

Lokalni Star Tribune piše da je novac većinom prikupljen na internetu putem PayPal donacija, odnosno uplata na web stranicu otvorenu za prikupljanje sredstava za njegovo puštanje iz pritvora. U opisu te stranice stajalo je da je "Laneova kaucija bila nepravedno visoka te da je on učinio sve što je mogao da spasi Floydov život".

Između ostalog, aktivno će ga se pratiti, neće smjeti nositi oružje, niti se zaposliti u policiji. Bezuvjetna kaucija iznosila je milion dolara za njegovo puštanje iz pritvora.

Lane je iz pritvora u Hennepinu pušten oko 17 sati poslijepodne u srijedu, potvrdio je njegov advokat za ABC News odbivši dati bilo kakav dodatan komentar. Lane je sada u svojoj kući sa ženom, a njegov advokat nije htio reći boji li se za svoj život s obzirom na proteste širom zemlje.

Podsjetimo, Lane je jedan od trojice bivših policajca iz Minneapolisa optužen za pomaganje Dereku Chauvinu u ubistvu drugog i trećeg stepena kojim je ubijen crnac George Floyd.

Sva četverica su otpuštena iz policije nakon što je Floyd ubijen, Chauvina se tereti za ubistvo drugog i trećeg stepena, dok se Lanea, Kuenga i Thaoa tereti za pomaganje tom ubistvu. Chauvinu je izrečena kaucija u iznosu od 1,25 miliona američkih dolara, a Kuengu i Thaou po 750 hiljada, kao i Laneu.

Iduće ročište Laneu je zakazano za 29. juni, a njegov advokat Earl Gray ranije je za Star Tribune kazao da njegov klijent planira uložiti žalbu da se odbiju sve optužbe na njegov račun.

Što se policajca Thomasa Lanea tiče, nema previše informacija. Star Tribuneu se javio samo član porodice koji je htio ostati anoniman te je jedino kazao da je Lane pogrešno predstavljen u javnosti.

- Devastirani smo. Naša cijela porodica se osjeća užasno. To nije on. To nije za što se borio cijeli život - kazali su.

Lane je opisan kao 37-godišnjak iz regije Twin Cities u Minnesoti koji je "suosjećajan, zabavan i pronicljiv". Oženio se 2018. godine i bio je uzbuđen oko svoje karijere i proširenja porodice. Laneov djed Donald M. Mealey bio je detektiv u policiji Minneapolisa, umro je 2008. godine u 92. godini života. Preostali članovi Laneove porodice također su radili u policiji tog grada.

- Ne postoji ništa loše u njemu. Ovo je užasno i osjećam se užasno zbog života koji je izgubljen i zbog Floydove porodice. Nisu svi policajci loši. Lanea se sada kategorizira onako kako se to ne bi trebalo.

Kao i Lane, i 26-godišnji Kueng je također dobio licencu za rad u policiji u augustu. Niko dosad nije imao pritužbe na njihov rad. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.