open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Jedan restoran preferira: Koliko i gdje je ministar Bevanda potrošio na poslovne ručkove
Trošenje budžetskog novca na reprezentaciju, odnosno poslovne ručkove, sastanke, poklone... predmet je zanimanja javnosti, tek pojedinih parlamentaraca, a svake godine i revizora koji često skreću pažnju na neke bizarne situacije.
16.08.2021. u 08:50
get url
text
Ilustracija

Nedavno smo objavili da je ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić svoju biznis karticu za reprezentaciju "provukao", između ostalog, 31. decembra prošle godine, dakle za Novu godinu, na Jahorini.

Pitali smo stoga početkom augusta sva državna ministarstva ko koristi biznis karticu za reprezentaciju, i tačno ko je, kada, gdje, zbog čega i u kojem iznosu potrošio javni novac od početka prošle godine do sada.

VEZANI TEKST - Ministarstvo za ljudska prava: "Sastanci" na Jahorini za Novu godinu o trošku države

Odgovor smo, za sada, dobili samo od Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine, gdje su troškovi za eksternu reprezentaciju onih koji imaju biznis karticu iznosili 3.914 KM za godinu i po dana, od čega oko 1.000 KM za prvih šest mjeseci ove godine.

Troškove je "napravio" ministar Vjekoslav Bevanda, a u jednom slučaju šef njegovog kabineta.

Svi su troškovi pravdani kao poslovni ručak.

Iz tabele koju smo dobili vidljivo je da je poslovni ručak plaćan i 650 KM.

Ministar je mahom poslovne ručkove održavao u Sarajevu, i to uglavnom u restoranu Libertas, ali je biznis karticu koristio i u restoranu Roma, također u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, dok je jednom ručao i u restoranu Prestige. Nije navedeno gdje se nalazi restoran Prestige, ali se jednostavnom pretragom može vidjeti da se restoran s ovim nazivom nalazi u Mostaru.

{$galerijaFotografija}

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH su nas obavijestili da će nam odgovor o troškovima reprezentacije uputiti u septembru, zbog godišnjih odmora zaposlenih u Odsjeku za financije.

Ostala ministarstva imaju još nekoliko dana zakonskog roka da nam odgovore. Izvijestit ćemo o onome što nam (ne) pristigne.

Troškovi reprezentacije Ministarstva finansija i trezora BiH, avgust 2021.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.