open-navfaktor-logo
search
Nestala 2017. 
Jedina žena na FBI-ovoj listi najtraženijih: Optužena za jednu od najvećih prevara u historiji
Uz devet muškaraca na FBI-ovoj listi deset najtraženijih nalazi se Ruja Ignatova, jedina žena na listi i navodna osnivačica lažne kriptovalute poznate kao OneCoin.
29.07.2022. u 10:04
get url
text
Ruja Ignatova

Ignatova je dodana na ozloglašenu listu 30. juna 2022. godine, nakon što je nestala 2017. godine, kada su američki zvaničnici potpisali nalog za njeno hapšenje.

Vjeruje se da je Bugarka u 40-im godinama i postala meta vlasti zbog svoje navodne umiješanosti u OneCoin, koji je 2014. počeo ohrabrivati kupce da prodaju kriptovalutu većem broju ljudi uz obećanje da će dobiti proviziju, piše Unilad.

Listing Most Wanted tvrdi da je Ignatova navodno davala lažne izjave i predstavljanja pojedincima kako bi privukla investicije i davala instrukcije žrtvama da šalju bankovne transfere na OneCoin račune u pokušaju da kupe pakete.

Optužena je da je bila lider OneCoin-a do oktobra 2017. godine, kada je putovala iz Sofije, u Bugarskoj, u Atinu, u Grčkoj. Moguće je da je potom otišla negdje drugdje.

Ignatova je 2019. godine optužena za osam krivičnih djela, uključujući prevaru elektronskim putem i prevaru s vrijednosnim papirima zbog vođenja OneCoin Ltda kao piramidalne šeme. Utvrđeno je da je kriptovaluta bezvrijedna, prema FBI-u, a investitori širom svijeta su zbog toga izgubili više od četiri milijarde dolara.

Damian Williams, glavni federalni tužilac na Manhattanu, optužio je Ignatovu da je "savršeno odredila svoj plan".

Ignatova je na Listi najtraženijih opisana kao žena s tamno smeđom ili crnom kosom i smeđim očima, iako FBI napominje da je "možda imala plastičnu operaciju ili na neki drugi način promijenila svoj izgled".

Agencija nudi nagradu do 100.000 dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja Ignatove, za koju se vjeruje da putuje sa "naoružanim čuvarima i/ili saradnicima".

Navodni prevarant može putovati s njemačkim pasošem u Ujedinjene Arapske Emirate, Bugarsku, Njemačku, Rusiju, Grčku i/ili istočnu Evropu, prema FBI-u, a svako ko može imati informacije o tome gdje se ona nalazi, podstiče se da kontaktira svoju lokalnu kancelariju FBI-a ili najbližu američku ambasadu ili konzulat.

Ignatova je jedna od samo nekoliko žena koje su ikada bile na FBI-ovoj listi najtraženijih, s drugim ženama uključujući Ruth Eisemann-Schier, koja je živu zakopala ženu nakon što ju je kidnapovala sa svojim dečkom, i Marie Dean Arrington, koja je pobjegla iz zatvora nakon ubistva sekretara svog bivšeg javnog branioca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.