open-navfaktor-logo
search
Fitcar za gužve
Jedini automobil u kojem ćete mršavjeti dok vozite
Zahvaljujući saudijskom investitoru sada imamo i auto u kojem je moguće trošiti kalorije i tako smršaviti
26.09.2018. u 09:09
get url
text
Fitcar, automobil u kojem možete smršati
Fitcar, automobil u kojem možete smršati

Zahvaljujući saudijskom investitoru sada imamo i auto u kojem je moguće trošiti kalorije i tako smršaviti. A da stvar bude bolja na prednjem poklopcu ima Audijev logo. I još k tome izgleda kao pravi "audi", što i jest. No, sve se svodi na ljudsku snagu i poznati princip propulzije temeljen na okretanju pedala.

Nastao je zahvaljujući saudijskom investitoru Nasseru Al Shawafa i holandskoj firmi BPO koji predstavljaju Fitcar PPV. Prototip se temelji na "audiju A4 avant" s 2.0 TFSI motorom i automatskim mjenjačem.

Stvar je nešto kompliciranija od ugradnje klasičnih pedala i lančanika na mjesto nožnih komandi. Ovdje automobilska elektronika pretvara energiju rotacije pedala u impulse za pokretačku energiju. Pritom se koči rukom, putem poluge kao na vozilu s komandama prilagođenim invalidima.

Na ideju za ovakvo vozilo Al Shawaf je došao promatrajući gradske gužve, posebnu u vrijeme odlaska i dolaska s posla.

- Radio sam u mnogim gradovima, gdje svakodnevna vožnja od barem 60 minuta u jednom smjeru nije rijetkost. To je nezdrav način trošenja dva sata svakog dana, pa sam došao na ideju Fitcara. On radi sve kao i klasičan auto, ali nas do odredišta doveze dok vježbamo - pojašnjava ideju saudijski investitor. Pritom ćete u pola sata gradske vožnje spaliti barem 300 kcal.

Tri su moda rada, spori "Drive Slow2, brzi "Drive Fast" za autocestu i "No Drive" kada vježbate i dok auto miruje. Sami možete namještati otpor, odnosno brzine, baš kao na običnom biciklu.

FitCar PPV je patentiran i trenutno čeka dopuštenje za korištenje na javnim saobraćajnicama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.