Jedinstveni u borbi protiv terorizma: Obilježena 13. godišnjica terorističkih napada u Madridu

Objavljeno: 11.03.17 u 17:30

U španskoj prijestolnici Madridu obilježena je 13. godišnjica terorističkih napada na tri željezničke stanice u kojima su poginule 193 osobe, a povrijeđeno oko 2.000, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovi napadi smatraju se jednim od najvećih terorističkih napada na području Evrope. Na meti napadača bila su četiri voza. Teroristički napadi u Madridu su se dogodili tokom jutarnje špice, 11. marta 2004. godine.

U različitim dijelovima Madrida članovi porodica ubijenih, prijatelji, članovi udruženja žrtava, političari, vatrogasci, policajci i građani prisjetili su se žrtava terorističkih napada u ovom španskom gradu. Poginulih su se sjetili i okupljeni na trgu Puerta del Sol u centru Madrida. Godišnjica terorističkih napada obilježena je i na željezničkoj stanici Atocha gdje je poginulo najviše civila.

Obilježavanju na željezničkoj stanici Atocha prisustvovala je i gradonačelnica Manuela Carmena, Cristina Cifuentes, predsjednica Madridske gradske skupštine, predstavnici različitih udruženja žrtava kao i veliki broj političara, građana i predstavnika nevladinog sektora.

Odavanje počasti žrtvama terorističkih napada u Madridu održano je i u "šumi sjećanja" koja se nalazi u sklopu parka Retiro. Sa ovog skupa je poručeno da je 11. mart u isto vrijeme i dan žrtava terorizma u Evropi.

Cristina Cifuentes, predsjednica Madridske gradske skupštine izjavila je da je "ovo veoma emotivan dan za sve građane Madrida".

"Imamo jako loše uspomene kada je u pitanju 11. mart", poručila je Cifuentes. Gradonačelnica Madrida Carmena istakla je da svi moraju biti jedinstveni kada je u pitanju borba protiv terorizma.

Na današnji dan prije 13 godina na meti napadača u Madridu bila su četiri voza. Poginule su 193 osobe, među kojima su 143 državljana Španije, a preostali državljani 17 drugih zemalja.

Od 116 osoba koliko je ispitano, procesuirano je samo 28, a za 18 je određena zatvorska kazna.