open-navfaktor-logo
search
Brdo Žuč
Jedna od ključnih kota za odbranu Sarajeva zapostavljena na obilježavanju Dana grada
Dan grada Sarajeva, 6. april, obilježio se jučer polaganjem cvijeća kod "Vječne vatre", kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva u ratu 1992-1995, na Šehidskom mezarju Kovači, kod mezara ubijenih policajaca u Velikom parku kao i na brojnim drugim lokacijama. No pripadnici vlasti zapostavili su jednu od ključnih kota tokom opsade grada, brdo Žuč, na kom su se vodile žestoke borbe i bitke.
07.04.2022. u 20:50
get url
text

Bitka na Žuči bila je jedna od najvažnijih za odbranu Sarajeva i BiH u proteklom ratu. Vođena je 8. juna 1992. godine. Tog dana jedinice Teritorijalne odbrane iz tri sarajevske općine Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća, boreći se protiv daleko nadmoćnijeg agresora, oslobodile su brdo Orlić, te plato na Žuči.

Uspjeh branilaca Armije Republike BiH na samom početku rata u BiH protiv mnogo naoružanijeg, spremnijeg i organizovanijeg neprijatelja je nemjerljiv je.

U momentu nakon što su se spremali da presijeku grad, naši branioci su prvi napali te pobijedili u vrlo zahtjevnim bitkama.

U "Domu oslobodilaca" na brdu Žuč, kustos Nedžad Bublin koji je i sam bio pripadnik 2. viteške brigade ukazao je na ogroman značaj bitaka koje su se odvile na ovom brdu.

- Nikad na ovom dijelu Žuča nismo izgubili ni milimetar. Ovdje smo uglavnom napredovali i u više navrata od 8. juna, kada je bila velika bitka, uglavnom se napredovalo, neprijatelj je potiskivan što dalje od naših naselja.

{$galerijaFotografija}

- Zahvaljujući hrabrosti naših patriota ovdje su postignuti ogromni rezultati, oslobođena je velika teritorija, samo 8. juna zaplijenjene su stotine automatskih pušaka, minobacača i topova...

Naravno, značaj je bio veliki i za sve građane Sarajeva i patriote širom BiH jer smo ovdje pokazali ne samo da se znamo braniti i odbraniti, nego i boriti i oslobađati – naveo je Bublin.

On je podsjetio da su agresori u više navrata pokušali da povrate oslobođenu teritoriju, ali da im to nikada nije uspjelo.

- Nikad na ovom dijelu Žuča nismo izgubili ni milimetar. Naravno, plaćena je velika cijena. Veliki broj naših sugrađana je ovdje položio svoje živote – kazao je Bublin i dodao:

- Mi uglavnom pričamo dosta o opsadi, o samom danu, o onome što se dešavalo, ali generalno rijetko ili malo spominjemo borce zahvaljujući kojima i imamo ovu slobodu. Pored odbrane grada i domovine, moji saborci borili su se i za slobodu. Mi moramo za Dan grada Sarajeva sjetiti se svih ovih mjesta i ljudi i podsjetiti ih.

Bublin je napomenuo kako je na Žuči planirana izgradnja Memorijalnog centra i spomenika.

- Kada ga budemo imali, vjerovatno će i to biti jedno od mjesta za obilježavanje – zaključio je naš sagovornik.

Brdo Žuč, muzej, 06.04 2022
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.