navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdravo i besplatno

Jedna od najljekovitijih biljaka: Uberite žaru, pripremite čaj, sok ili pitu

Kopriva ili žara jedna je od najzdravijih biljaka koje se mogu pronaći u prirodi.

Objavljeno: 13.04.2020. u 22:02
get url
text

Od žare možete napraviti sok ili čaj koji je dobar u slučaju anemije, kod bubrežnih oboljenja, upale mokraćnih kanala, bolesti prostate. Kopriva pomaže i dijabetičarima jer smanjuje nivo šećera u krvi, a i dijetalna je namirnica. Preporučuje se i oboljelim od Alzhajmerove bolesti, multipleskleroze, zatvora, zaustavlja i sprečava krvarenje.

Žara je idealna za jačanje krvi i za čišćenje organizma, liječi bolesti metabolizma, jača imunitet, snižava visok krvi pritisak, sprečava stvaranje kamenaca i pijeska u bubregu i mjehuru i uništava ih, liječi posljedice radioaktivnog zračenja, pojačava stvaranje mlijeka u dojilja, potiče rast kose, liječi jetru, dobra je za bolesti žuči i slezene, bolesti želuca i crijeva, kod oboljenja dišnih putova i organa, kod raznih tumora i težih oboljenja.

Kopriva je dobra i za kožna oboljenja,  za nečistoće na koži, sunčane pjege, opekotine , te u slučaju ekcema i koprivnjače.

Kopriva je djelotvorna kod svih upalnih unutrašnjih procesa, naročito kod urinarnog i respiratornog sistema, infekcija, alergija, bronhitis, kašlja, laringitisa, astme.

S obzirom na brojna ljekovita svojstva koja pruža kopriva treba iskoristiti ovo vrijeme i ubrati je na čistim mjestima, prošetati po prirodi i naći mladu žaru, ubrati je i pripremiti za korištenje.

Od žare možete napraviti supe, pitu, uljevake, čaj, sok.

Odlična je i za doručak u kombinaciji sa jajima. Može se koristiti i za muffine, te umjesto špinata stavljati kratko prokuhanu koprivu.

U svakom slučaju šteta je ne iskoristiti ovo prirodno bogatstvo za koje ne treba izdvajati novac već samo malo energije i vremena da se ubere i pripremi.