open-navfaktor-logo
search
Drama u Zagrebu
Jednogodišnjem dječaku zapela noga u liftu, vatrogasci ga jedva spasili
Preplašena majka pozvala je odmah pomoć
03.10.2018. u 20:16
get url
text

Ne možemo vjerovati kako mu je uopće nogica upala u tu rupu između kabine i okna lifta. Pretpostavljamo da je zapeo tenisicom za rub te mu se obuća izula. Upao je unutra, a majka ga nije mogla izvući, opisali su tako mučne scene stanari zagrebačke Vlaške ulice, gdje je u utorak navečer zapeo dječak.

Bili su na trećem spratu zgrade te su vjerovatno željeli izaći iz lifta. No nažalost, vjerovatno zbog dječije zaigranosti i nepažnje, dječak je ostao zarobljen. Preplašena majka pozvala je odmah pomoć te su na intervenciju stigle ekipe Javne vatrogasne postorjbe Grada Zagreba i ekipa Hitne pomoći. Podijelili su se u dva tima koji su vodili bitku s vremenom.

Dok je dio vatrogasaca otrčao na treći sprat, ostatak kolega morao je provaliti u mašinu lifta. Unutra su isključili struju za lift kako bi osigurali da će on ostati na mjestu. Svaki poziv s drugih spratova mogao je postati koban za prignječenu nogicu. Problem im je stvarala i stara izvedba lifta, te su imali vrlo ograničen prostor za manevriranje. Zbog toga nisu mogli upotrijebiti hidraulične otpornike i zračne jastuke koji bi razmaknuli kabinu od okna i tako povećali otvor kako bi dijete izvuklo nogu.

Vatrogasci su se zato morali pouzdati u vlastitu snagu. Uspjeli su spasiti dječaka tako što su na nekoliko mjesta ručnim hidrauličkim alatom, koji zovu “medvjeđa šapa”, razmaknuli dio kabine i napravili mjesta da mališanu izvuku nogu. Kad su ga izvukli, predali su ga timu Hitne, koji ga je s majkom prevezao u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj. Ondje je proveo noć.

- Nije dobro. Preselili su ga na Odjel intenzivne njege. Roditelji su cijelo vrijeme uz njega - rekla nam je kratko kroz suze zabrinuta i uzrujana dječakova baka. Kako 24sata.hr nezvanično saznaje, dječak ima manje prijelome gležnja i stopala. Uz to, kabina dizala nagnječila mu je gležanj te izgrebala nogu. Da bi se što prije oporavio, liječnici će cijelo vrijeme intenzivno pratiti njegovo stanje.

Komšije su i dalje potresene scenama u kojima su se spasioci iznimno trudili pomoći dječaku.

- Komšinica sam mladog prebrižnog para kojem ste spasili djetešce u liftu. Vi ste svi, ali baš svi, toliko požrtvovni da se čovjek rasplače. Bravo za naše vatrogasce na intervenciji - napisala je jedna od komšinica na Facebook stranici Vatrogasne postrojbe Zagreb.

Inače, vatrogasci su i prije imali intervencije u kojima su pomagali djeci. U avgustu 2010. i martu 2016. izrezali su metalne klupe na stajalištima autobusa jer su djevojčicama zapeli prsti u rupama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.