open-navfaktor-logo
search
Nije prisustvovao
Jerko Ivanković Lijanović osuđen na 12 godina zatvora
Predmet Jerko Ivanković Lijanović i drugi obuhvatio je deset osoba i pet pravnih osoba koji su ukupno osuđeni na 52 godine i osam mjeseci zatvora
22.10.2018. u 11:10
get url
text

Jerko Ivanković Lijanović i još osam optuženih osuđeni su na ukupno 52 godina i osam mjeseci zatvora zbog organizovanog kriminala, pranja novca, porezne utaje i neplaćanja poreza te krivotvorenja ili uništenja poslovnih knjiga ili isprava.

Jerko Ivanković Lijanović, koji nije prisustvovao izricanju presude, osuđen je na 12 godina i novčanu kaznu od 50.000 konvertibilnih maraka (KM), dok je Slavo Ivanković Lijanović dobio deset godina zatvora i novčanu kaznu od 30.000 KM.

{$galerijaFotografija}

Milorad Bahilj i Jozo Slišković su dobili jedinstvene kazne od po pet godina i deset mjeseci zatvora, a Željko Mikulić, Draženko Kvesić i Mirko Galić su osuđeni na po tri godine zatvora.

Presudom Suda BiH Mirjana Šakota i Miroslav Čolak su osuđeni na po pet godina zatvora.

Firma “Farmer” je novčano kažnjena sa 800.000 maraka, “Farmko” je novčano kažnjen s dva miliona KM, a “Optimum” sa 200.000 maraka.

Od Jerke i Slave Ivankovića Lijanovića se presudom oduzima imnovinska korist veća od 800.000 maraka, od Čolaka šest miliona KM pribavljena djelima.

Jozo Ivanković Lijanović je presudom oslobođen krivice za organizovani kriminal i pranje novca, dok je optuženica odbijena u odnosu na pojedine tačke koje su teretile Slavu Ivankovića Lijanovića, Bahilja, Galića te firme “Lijanovići” i “Mi-Mo”.

Sutkinja Amela Huskić rekla je da je Državno tužilaštvo dokazalo navode optužnice.

- Sud je imao u vidu iskaze svih saslušanih svjedoka, kako Tužilaštva BiH, tako i Odbrane, te uporedio činjenice koje su iznijeli u sudnici, sa ostalim izjavama i materijalnim dokazima, te nalaze i mišljenja vještaka ekonomske struke, i donio odluku da su Jerko i Slavo Ivanković Lijanović organizirali kriminalnu grupu od 2007. do 2012. godine, a kojoj su pristupili ostali optuženi, te osnivali firme s minimalnim kapitalom od 2000 KM i potpisivali ugovore sa ‘Lijanovićima' - rekla je Huskić.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Presuda Lijanovići Sud bih 22.10.2018.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.